Voorzitter Sebastiaan Huys van AV Hera.
Voorzitter Sebastiaan Huys van AV Hera. (Foto: Jolanda Jacobs/archief)

'Bij Hera staan de deuren open'

HEERHUGOWAARD - Bij atletiekvereniging Hera sprongen ze een gat in de lucht toen bekend werd dat er weer buiten gesport mag worden door de jeugd. "Ook onze bestuursleden en trainers reageerden direct vol positieve energie", vertelt voorzitter Sebastiaan Huys. "Iedereen is blij dat het trainingspatroon voor de jeugd weer kan worden opgepakt."

Het bestuur van Hera heeft een protocol opgesteld. "We hebben de atleten, ouders, trainers en bestuursleden daar inmiddels van op de hoogte gesteld. Het zijn allemaal randvoorwaarden die de gezondheid en veiligheid van iedereen binnen de vereniging moeten waarborgen. Daarnaast is Kees Boeve ons vaste corona-aanspreekpunt binnen de club." De herstart biedt volop kansen en mogelijkheden voor Hera, meent Huys. "Allereerst is een vereniging een sociaal gebeuren. Onze jeugdleden zien hun sportvrienden weer, hebben plezier en blijven fit, wat ook weer goed is voor het immuunsysteem. Daarnaast creƫren de trainingsmogelijkheden weer lucht voor ouders! Die hebben dan even de tijd voor zichzelf. Ook kunnen de jeugdtrainers hun positieve energie kwijt via een goede begeleiding van de jeugd bij het sporten. Kansen voor de club liggen bij de Waardse jeugd die nog niet sportief actief is. Bij Hera staan altijd de deuren open en wij hopen dat door de ondersteuning via de buurtsportcoaches en wellicht het jongerenwerk instroom komt vanuit deze doelgroep."

Tegenstrijdig

Huys vindt het jammer dat atleten ouder dan achttien jaar niet meer ruimte krijgen om te sporten van de overheid. "Atletiek is geen contactsport. Anderhalve meter afstand is voor iedereen toepasbaar. Daarnaast hebben we een aantal Nederlands kampioenen binnen de gelederen. Zij vallen helaas nog niet onder de topsportregeling en moeten nu op een creatieve manier in vorm blijven. De atletiekbaan blijft nu, op de trainingen van de jeugd na, leeg, terwijl de openbare ruimte wel benut mag worden voor individuele training. Dat blijft wat tegenstrijdig."

Atleten van Hera brachten ook in coronatijd het bevrijdingsvuur naar Heerhugowaard.