Jongerenwerker Willem Zevenhuizen: 'Als jongeren ergens mee zitten, dan gaan we samen op zoek naar een oplossing.'
Jongerenwerker Willem Zevenhuizen: 'Als jongeren ergens mee zitten, dan gaan we samen op zoek naar een oplossing.' (Foto: Theo Annes)

'Heerhugowaardse jongeren missen vooral het sociale aspect'

HEERHUGOWAARD - Premier Rutte spoorde de jongeren in zijn meest recente persconferentie aan om hun stem te laten horen - zij maken straks immers de dienst uit in ons land. Ook burgemeester Blase benoemde in de bemoedigingsbrief die hij aan de inwoners van Heerhugowaard stuurde specifiek de jongeren: 'Voor hen is het extra moeilijk dat ze in hun vrijheid worden beperkt. Laten we lief zijn voor ze. En ze, als het nodig is, herinneren aan de regels. Op een vriendelijke manier.' Hoe beleeft de jeugd deze coronatijd? Waar lopen ze tegenaan? Jongerenwerker Willem Zevenhuizen van MET Welzijn: "Vooral het sociale aspect van school en sportclubs word gemist."

Online bereik jongerenwerk 'groter dan in normale tijden'

Vanuit de gesprekken die Willem en zijn collega-jongerenwerkers met de Heerhugowaardse jongeren hebben, blijkt dat de lockdown grote impact heeft op hun leven.

Willem: "Wat hen bezighoudt, verschilt natuurlijk per jongere: zitten ze bijvoorbeeld op school of werken ze? Maar voor de meesten geldt dat ze het sociale contact missen. Gelukkig mag er steeds meer, dat is hoopgevend voor velen. Sommige jongeren zijn door de coronacrisis hun (bij)baan kwijtgeraakt. Zij weten niet welke rechten of plichten ze hebben en kunnen dan snel schulden opbouwen en in moeilijkheden komen. Bij jonge mantelzorgers kan de druk thuis erg oplopen. Maar ook eenzaamheid is een thema dat speelt."


Lees verder op pagina 5

Jongerenwerker Willem ziet dat de coronacrisis grote impact heeft op de Heerhugowaardse jeugd.