Sommige mensen krijgen al jeuk bij het horen van het woord 'eikenprocessierups'.
Sommige mensen krijgen al jeuk bij het horen van het woord 'eikenprocessierups'. (Foto: Aangeleverd)

Overlast van de processierups?

REGIO - Sommige mensen krijgen al jeuk bij het woord 'eikenprocessierups'. De laatste jaren zijn de haren van deze jeukrups een enorme overlast geworden in ons land. In de achtertuin zitten of de hond uitlaten kan zorgen voor overlast als bultjes en jeuk.

Bioloog Remco Peters uit doet al jaren onderzoek naar de processie- en bastaardsatijnrups en geeft graag tips: "Draag de juiste kleding als je op pad gaat. Zorg ervoor dat je hals, armen en benen bedekt zijn. Ga niet zomaar op de grond zitten. Ik raad aan om gebieden met eikenbomen te vermijden. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen en die kunnen verwaaien.

Krijg je dikke oogleden, dikke lippen, een dikke tong en voel je je benauwd? Dan heb je misschien last van allergische klachten. Bel dan direct je huisarts. Je ziet dat de plaag van afgelopen jaar de ogen heeft geopend bij een heleboel gemeentes.

Vorig rupsseizoen begonnen gemeenten pas met bestrijden toen de overlast al in volle gang was. Dit jaar gaan ze preventief te werk, bijvoorbeeld door het ophangen van de nestkastjes. Hang zelf ook nestkastjes op in de tuin.

Ga niet zelf de rupsen bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen, hitte of stofzuiger. Huur hiervoor een deskundig bedrijf in of vraag om advies bij de gemeente."

Laat kinderen niet spelen in de buurt van eikenbomen.