Jongerenwerker Willem ziet dat de coronacrisis grote impact heeft op de Heerhugowaardse jeugd.
Jongerenwerker Willem ziet dat de coronacrisis grote impact heeft op de Heerhugowaardse jeugd. (Foto: Theo Annes)

Vervolg van voorpagina

Als jongerenwerker is Willem er voor de jongeren van Heerhugowaard. "Ikben er om ze mee te denken als ze tegen zaken aan lopen of juist een leuk idee hebben. Als jongeren ergens mee zitten gaan we samen op zoek naar een oplossing, kijken we naar passende hulpverlening of ben ik soms een luisterend oor. De basis bij het organiseren en uitvoeren van activiteiten of ideeën is altijd jongerenparticipatie, ik ben hierbij dan het steuntje in de rug.
Daarnaast ben ik veel op straat en hou ik contact met de jongeren en tieners die veel buiten zijn. Ik ga het gesprek aan en luister naar de dingen die spelen; is er overlast of hebben jongeren vragen. Ik kan dan bijvoorbeeld tips geven als een jongere op zoek is een woning of werk. Samengevat begeleiden wij jongeren bij hun ontwikkeling om zonder al te veel kleerscheuren op te groeien en deel uit te gaan maken van de maatschappij. Dit doen wij door aan te sluiten bij hun leefwereld en een band met hen op te bouwen."

Social media

Willem is contactpersoon voor de Recreatiewijk, De Draai, Schilderswijk, Heemradenwijk en de Noord maar werkt in de praktijk in heel Heerhugowaard. Soms werkt hij alleen, soms met collega’s van het jongerenwerk of het wijkteam. "Omdat activiteiten als de inloop en het zaalvoetbal in coronatijd niet doorgaan en het toch een bijzondere tijd is werken we weer meer dan normaal ambulant op straat. Daarnaast doen we veel online. Social media speelt een grote rol in de communicatie naar onze doelgroep. Ik merk dat het bereik groter is dan in gewone tijden: we spreken meer jongeren dan tijdens het ambulant werk, de inloop of het zaalvoetbal. Sinds het begin van de coronacrisis zijn we meer via de instagramaccount METJONGERENWERKHHW gaan werken om jongeren te bereiken. Het is aan beide kanten erg laagdrempelig. Wij kunnen de jongeren tips geven om bezig te blijven, in gesprek met hen gaan naar welke mogelijkheden er wél zijn, maar ook praktische tips geven over hoe ze bijvoorbeeld zelf een mondkapje kunnen maken om te dragen in het openbaar vervoer." Laagdrempelig, benaderbaar en behulpzaam. Dat zijn de jongerenwerkers van MET Welzijn normaal gesproken altijd al, dus ook in coronatijd. Willem: "Wij zijn er om met ze mee te denken en houden een vinger aan de pols. Ook in deze tijd. Doordat wij als jongerenwerkers de jongeren kennen weten wij wat er speelt en kunnen we daar goed mee aan de slag. In het begin van de coronacrisis zijn we tijdens het ambulant werk met veel jongeren in gesprek geweest over het belang van anderhalve meter afstand houden en dat het schenden van afspraken niet alleen gezondheidsrisico’s meebrengt maar ook financiële gevolgen - in de vorm van boetes - voor hen kan hebben. Maar ook met jongeren die al bij ons bekend waren hebben wij veel contact onderhouden om te vragen hoe het met ze gaat en waar wij ze in deze tijd bij kunnen ondersteunen. Ook in deze tijd staan wij voor hen klaar."

Meer weten? Instagram: METJONGERENWERKHHW