Het Veenhuizer kerkje.
Het Veenhuizer kerkje. (Foto: Archief)

Veenhuizerkerk open op zondagen

HEERHUGOWAARD/VEENHUIZEN - De Veenhuizerkerk is op de zondagmiddagen van 7 juni tot en met 6 september van 13.00 tot 15.30 uur geopend voor publiek. Uiteraard worden de richtlijnen gehanteerd die gelden vanwege het coronavirus; bezoekers worden verzocht de aanwijzingen op te volgen die zijn aangegeven. De kerk laat gedoseerd mensen binnen.

Bewonder het bijzondere praalgraf van Reinout van Brederode

Naast de ingang buiten is een ongeveer zeven minuten durende documentaire over Reinout van Brederode te zien. In het voorportaal ligt het beeld van Van Brederode.

Opgravingen

Op een televisiescherm binnen zijn foto’s te zien van de opgravingen die gedaan zijn in april en mei 2016. Ook kan men hier de film over het leven van Reinout van Brederode zien. De restanten van de fundamenten die in april en mei 2016 zijn opgegraven worden momenteel gerestaureerd. Naar verwachting is dit in het najaar afgerond.

Praalgraf

Het graf van Reinout van Brederode is weer dichtgemetseld en is in de tuin te zien aan de oostkant van de Veenhuizerkerk. Buiten is de klokkenstoel en de klok uit 1460 te bewonderen.

Engelse vliegers

Op het kerkhof liggen in de graven 55 en 56 de drie Engelse vliegers, die op 2 juli 1940 in Veenhuizen zijn verongelukt.


Alles bij elkaar heeft het Veenhuizerkerkje genoeg te bieden dat de moeite van een bezoekje waard is.


Meer weten? Kijk op www.praalgrafveenhuizen.nl.