Adries echtgenote Ineke speldde, vanwege de coronaregels, de erepenning op. Burgemeester Blase kijkt toe.
Adries echtgenote Ineke speldde, vanwege de coronaregels, de erepenning op. Burgemeester Blase kijkt toe. (Foto: Theo Annes)

Adrie Groot ontvangt Gouden Reiger bij afscheid als bestuursvoorzitter Blosse

HEERHUGOWAARD - Adrie Groot, voorzitter van het College van Bestuur van Blosse, gaat met pensioen en nam maandag 30 november afscheid van de stichting. Na meer dan veertig dienstjaren in het onderwijs is het mooi geweest. Groot laat een bloeiende stichting achter, zorgvuldig opgebouwd in al die jaren. "Je mag zijn wie je bent en wilt worden, dat is ons en mijn adagium", vertelt hij. "Wat is het fijn dat je binnen een vertrouwde omgeving met zoveel mensen in alle openheid jezelf mag ontdekken, met al je talenten en gebreken, en jezelf mag ontwikkelen tot bestuurder van een prachtige organisatie. Er is veel moois om op terug te kijken."

Bekroning voor verdiensten in basisonderwijs

Burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard reikte Groot namens het college van b&w de Gouden Reiger uit. Hij ontving de gemeentelijke erepenning voor zijn verdiensten voor het basisonderwijs in Heerhugowaard. Groots echtgenote Ineke speldde de Gouden Reiger op, zodat alle coronarichtlijnen gerespecteerd konden worden. Groot wordt in het bijzonder geroemd om zijn inzet voor de ontwikkeling van kindcentra in alle wijken van Heerhugowaard, alsmede in de dorpen daaromheen. Hij zette daarbij nog een stapje extra, door de regie op deze kindontwikkeling in eigen hand te nemen. Een ontwikkeling die nu al breed navolging vindt in de regio.

Onderwijsman in hart en nieren

Adrie Groot startte zijn onderwijsloopbaan als vakleerkracht gymnastiek in Heerhugowaard. Zijn ambitie bracht hem via de positie van schooldirecteur naar ambtelijk secretaris van de in 1996 opgerichte stichting Kaprion, een schoolbestuur met zes scholen. Met Stichting Valete fuseerde Kaprion in 2007 tot Stichting Flore zoals dat tot 2017 bestond, waar op het hoogtepunt 32 scholen bij aangesloten waren. In deze tijd zijn ambitieuze en succesvolle onderwijsprojecten voltooid, zoals opbrengstgericht werken, passend onderwijs en wetenschap en techniek. De bevolkingskrimp aan het begin van deze eeuw bracht ook de nodige hoofdbrekens met zich mee. Onder Groots leiding zijn diverse scholen in de kleinere kernen in de regio gefuseerd, waarmee deze scholen behouden konden blijven, wat weer een gunstig effect had op de leefbaarheid van de dorpen.

Doorgaande ontwikkelingsbegeleiding

'Het goede doen voor de kinderen' heeft Groot altijd voor ogen gehad. Hij vond in Stichting Kinderopvang Heerhugowaard een strategisch partner om een doorgaande ontwikkelingsbegeleiding te organiseren voor kinderen van nul tot twaalf jaar. In januari 2018 ontstond daaruit Blosse, één in opvang en onderwijs. Groot: "Geen fusie van twee werelden van opvang en onderwijs, maar één wereld van kindontwikkeling. In onze passende cultuur en kernwaarden, werd gebouwd aan aansluitende structuren en een strategie voor de toekomst. En het belangrijkste; onze essentie. Bij Blosse gaan we voor de twinkeling bij de kinderen en onze collega’s."

Ambitie van Blosse

In het College van Bestuur van Blosse blijven Jeanette de Jong en Jeroen Spanbroek na het vertrek van Groot aan het roer van Blosse.

Lees verder op pagina 5

Adrie Groot ontving bij zijn afscheid als bestuursvoorzitter van Blosse een Gouden Reiger uit handen van burgemeester Bert Blase.
Speciale poster op het afscheid van Adrie Groot.