TV-presentator Humberto Tan en docent Jack Keijzer in gesprek met scholieren.
TV-presentator Humberto Tan en docent Jack Keijzer in gesprek met scholieren. (Foto: Theo Annes)

‘Van dit ondernemersproject leren onze leerlingen ontzettend veel’

HEERHUGOWAARD – Veel jongeren dromen ervan: een eigen onderneming. Maar hoe werkt zoiets nou eigenlijk in de praktijk? Waar moet je allemaal aan denken? Dat leren de leerlingen in de vierde klas van het vmbo op het Johannes Bosco College tijdens hun lessen ‘Ondernemerschap’. Over twee weken mogen ze hun ondernemersplan aan een heuse kredietcommissie, maar dinsdagochtend 1 december mochten ze hun idee alvast pitchen bij niemand minder dan tv-persoonlijkheid Humberto Tan, die een aantal interessante tips voor hen had.

Humberto Tan bezoekt jonge ondernemers Johannes Bosco

Het idee is eenvoudig: zet je eigen bedrijfje op, probeer met een goed uitgedacht ondernemersplan een microkrediet te bemachtigen en steun met de winst die je maakt een goed doel, in dit geval jonge ondernemers in Oeganda, die met een microlening een eigen bedrijfje kunnen starten en zich zo in hun levensonderhoud kunnen voorzien. “Van een project als dit leren jongeren ontzettend veel”, legt Jack Keijzer, docent economie op het Johannes Bosco. “Creatief zijn, samenwerken, initiatief nemen, omgaan met onzekerheid en tegenslag, maar ook successen vieren en ervaren: ik kan dit.

Glasplaatje

De minionderneming van Nicky, Merel, Manon en Nick heet Glass Memories en het product dat ze bedacht hebben is een glasplaatje dat gekoppeld kan worden aan muziek op Spotify. “Dat kan bijvoorbeeld het lievelingsliedje zijn van een overleden dierbare, zodat je hem of haar hiermee kunt herdenken”, legt Manon Kruk uit. “Of het liedje dat op je trouwdag gespeeld werd. Je kunt er ook een foto opzetten van de persoon aan wie je de muziek doet denken.” Een origineel idee dat eenvoudig is uit te werken en veel mensen zou kunnen aanspreken en waarmee ze hoge ogen kunnen gooien als ze hun idee moeten pitchen aan de kredietcommissie. De jongeren vinden deze opdracht leerzaam. Merel Feller: “Ook als je geen ondernemer wilt worden, leer je bijvoorbeeld zelfstandig nadenken en hoe je slim met geld kunt omgaan.”

Humberto

Dat Humberto Tan naar hun verhaal wilde luisteren en hen tips gaf, was voor de scholieren een geweldige ervaring. “Hij was een hele gewone, benaderbare man die echt interesse had en moeite deed om ons te leren kennen”, zegt Merel. “Ook ging hij met iedereen op de foto. Er stond een hele rij voor de klas, maar dat vond hij helemaal niet erg.” Hun docent onderstreept dat. “Humberto is hier ruim twee uur geweest, hij nam echt de tijd voor de leerlingen en genoot ervan. Ook kwam hij met goede tips, bijvoorbeeld over rechtenkwesties op het gebied van logo’s en merknamen. En zijn gouden tip was: maak een sample, een voorbeeld van je product zodat het meer gaat leven bij de mensen. Als de leerlingen dat advies ter harte nemen, gaan ze over twee weken zeker indruk maken op de kredietcommissie.”

Kantinejuf

Door het bezoek van Tan zijn Merel, Manon, Nicky en Nick in elk geval extra gemotiveerd geraakt om hun minionderneming tot een succes gemaakt. “We hebben al een sponsor gevonden, kantinejuf Suus”, vertelt Manon met gepaste trots. “Ook hebben we al een Instagram-account aangemaakt: glassmemories_mnmn. Wil je ons op weg helpen, neem dan eens een kijkje!”

Humberto Tan nam uitgebreid de tijd voor de leerlingen.
Humberto Tan.