Zelfportret van Sarissa, de nieuwe stadsfotograaf van Heerhugowaard.
Zelfportret van Sarissa, de nieuwe stadsfotograaf van Heerhugowaard. (Foto: Sarissa de Groot)

Sarissa is de nieuwe Stadsfotograaf

HEERHUGOWAARD - Heerhugowaard heeft een nieuwe Stadsfotograaf. Vanaf 1 december 2020 zal Sarissa de Groot een jaar lang deze functie bekleden. Zij volgt hiermee Niels Brokaar op die per 1 april 2020 is gestopt. Hij was sinds februari 2018 de eerste Stadsfotograaf van Heerhugowaard.

Uit de twintig inzendingen op de oproep voor een nieuwe Stadsfotograaf, koos de jury met vertegenwoordigers van Cool kunst en cultuur, de bibliotheek, de gemeente en een professionele fotograaf voor Sarissa. Zij is op dit moment bezig aan het laatste jaar van haar studie Fotografie aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht (HKU). De 20-jarige geboren en getogen Heerhugowaardse ontwikkelde op jonge leeftijd al een passie voor fotografie. "Op mijn negende was ik al met fotografie bezig. Ik ben gefascineerd door de momentopname en de herinnering die daar aan vast hangt."

Visueel kunstenaar

Sarissa noemt zichzelf visueel kunstenaar. Ze maakt foto's in collagestijl. "In mijn werk richt ik mij op het gebruik van beelden en mixed media om ideeën over identiteit, familie en sociaal-culturele relaties te onderzoeken. Door gebruik van fotografie, archiefbeelden, zelf geschreven teksten, textiel en verf onderzoek ik deze onderwerpen. Via persoonlijke betrokkenheid, door nauw samen te werken met anderen, leer ik mijn onderwerpen van binnen en van buiten kennen. Ik streef ernaar om de blik van de toeschouwer te combineren met de wereld van mijn onderwerp, in de hoop dat mijn werk soortgelijke herinneringen oproept in de toeschouwer."

Diversiteit

Sarissa zal als Stadsfotograaf in haar foto’s de diversiteit van Heerhugowaard in al zijn verschijningsvormen in beeld gaan vastleggen. “Het lijkt mij onder meer een uitdaging om de verschillende culturen binnen Heerhugowaard in beeld te brengen.”


De nieuwe Stadsfotograaf maakt eens per twee weken een foto, die naast publicatie in Stadsnieuws in het Heerhugowaards Nieuwsblad ook op sociale media wordt gedeeld. Verder kan bij een bijzondere gelegenheid een beroep op haar worden gedaan. De eerste bijdrage van Sarissa wordt in het Stadsnieuws van 11 december gepubliceerd.


Benieuwd naar Sarissa's werk? Neem dan eens een kijkje op sarissadegroot.com.