Die drempel is wel érg hoog...
Die drempel is wel érg hoog... (Foto: Theo Annes)

Brug is mooi maar niet praktisch

HEERHUGOWAARD/ OPMEER - De Veenhuizerbrug, op de grens van de gemeenten Opmeer en Heerhugowaard, is vernieuwd. En eerlijk is eerlijk; het resultaat mag er zijn. Maar de brug is amper opgeleverd of eerste kritische geluiden klinken al. "De brug is wel erg krap", aldus een nieuwsgierige buurtbewoner die een kijkje is komen nemen. "Voor iemand in een rolstoel is het onmogelijk om op de brug te komen. Ik denk dat zelfs mensen met een rotator moeite zullen hebben erop te komen, laat staan de overkant kunnen bereiken."

Nu al kritiek op pas opgeleverde nieuwe brug

De aanpassing van de Veenhuizerbrug is al omstreden sinds de gemeente die in 2019 aankondigde. Landbouwers, die de Veenhuizerbrug veelvuldig gebruikten tijdens hun werkzaamheden, hadden liever gezien dat de huidige brug aangepast en gerenoveerd zou worden, maar de gemeente Opmeer heeft besloten een compleet nieuwe brug aan te leggen, die hoger is dan de oorspronkelijke, zodat er boten onderdoor kunnen, en die alleen toegankelijk wordt voor fietsers. Maar zelfs die zullen moeite hebben de verhoogde opgang op te rijden.

Omrijden

Voor de boeren zit er weinig anders op dan een kilometer om te rijden. Bij die omweg moeten ze niet alleen over een smal stuk weg waar passeren lastig, maar krijgen ze tevens te maken met verkeer van de N241.

Mooi is 'ie zeker. Maar of de nieuwe brug nou zou praktisch is...