Wanneer Moos de microfoon pakt en gaat zingen, laat hij Elvis tot leven komen.
Wanneer Moos de microfoon pakt en gaat zingen, laat hij Elvis tot leven komen. (Foto: Mary Brommer)

Langedijker Elvis kan geen dag zonder muziek

NOORD-SCHARWOUDE - De Langedijker Elvis Presley, oftewel Moos Glas is wereldberoemd in Langedijk. In zijn knusse huis wordt hij geïnterviewd over zijn bijzondere talent. Een kleinkind rent gezellig door de kamer, en zijn vrouw Marian zet even een vers bakkie koffie.

door Annet de ruyter

Wanneer gaat zingen, komt Elvis tot leven

Moos is 58 jaar en woont al zijn hele leven in Noord-Scharwoude. Hij heeft twee broers en één zus. Zijn zangtalent heeft hij niet van huis uit meegekregen. “We zijn niet muzikaal opgevoed. Maar ik zing al mijn hele leven erg graag. Ik sta bekend als de zingende tegelzetter. Mijn radio kwam bij een klus altijd als eerste uit de auto. Mijn oudste broer speelt fantastisch trompet en bugel. Zonder een noot te kunnen lezen.”

Debuut

Vijftien jaar geleden komt zanger Henk Naber bij Moos thuis langs. Hij hoort Moos zingen en is meteen enthousiast. Henk nodigt Moos uit om een paar liedjes te komen zingen op de kermis in Noord Scharwoude. Dertig man staan er bij aanvang in de zaal. Na een uur staan 150 man enthousiast te roepen dat Moos Glas moet blijven zingen. Een fantastische avond, een geweldig debuut. “Zo is het begonnen,” zegt Moos glunderend bi de herinnering.

Gesponsorde pruik

Zijn stem is perfect voor de liedjes van Elvis Presley en Johnny Cash. Maar ook het Nederlandstalige repertoire ligt hem goed; Amsterdamse liedjes en André Hazes. Inmiddels zijn er al twee Elvis-pakken versleten. Zijn huidige pak is gemaakt door een ex van zijn neef en de pruik is gesponsord door Marieke Neesen van Lief Langedijk en geleverd door Theo Schouten. Zijn vorige pruik had bakkebaarden met ijzer. “Door al het zweet ging het ijzer roesten en dan vroegen ze of ik bloedde”, vertelt Moos lachend. “De sieraden zijn zelf gemaakt, gekocht op rommelmarkten of online gekocht.” Moos zingt alles uit het hoofd. ”Ik pik alles heel snel op. Daar heb ik mazzel mee. Als ik mijn tekst kwijt ben maak ik er maar een leuke act van”, lacht hij.

Café aan huis

Inmiddels heeft Moos zijn Elvis pak aangetrokken en neemt verslaggever Annet de Ruijter en fotograaf Mary Brommer mee naar zijn eigen café aan huis. Wat begon als een hangplek voor zijn kinderen is een sfeervol café geworden wat niet zou misstaan in de Jordaan. Familie en vrienden hebben meegeholpen om dit te realiseren. Een prachtige bar voorzien met een muziekinstallatie voor 150 man. Aan de wanden vele foto's en affiches van optredens. Alles ademt muziek. Wanneer hij de microfoon pakt en gaat zingen, vult een prachtige warme stem de ruimte en laat Elvis tot leven komen. 'Suspicious Minds', 'There Goes My Everything', 'Always on My Mind', Tom Jones, Johnny Cash. Annette en Mary genieten enorm van dit privé optreden. En ook komt meteen het besef dat we weer zo verlangen naar een leuk feestje.

'Wim from Graceland'

Meestal wordt Moos geboekt voor een gastoptreden van een halfuur tot een uur op bedrijfsfeestjes, kermissen, bruiloften en verjaardagen. Hij heeft sinds enige tijd een nieuwe geluidsman. Dat is zijn zwager Wim. Wim komt uit Waarland en wordt steevast door Moos voorgesteld als 'Wim from Graceland'. Wim is geluidsman maar ook DJ. Helaas staat alles nu even op een laag pitje door corona.

Reis

Vijf jaar geleden stond een mooie reis op het programma naar de USA. Samen met een stel vrienden wilden Moos en zijn vrouw het graf van Elvis bezoeken. Naar Graceland in Memphis en de muzieksteden Nashville, New Orleans en Atlanta. Helaas werd een vriendin ernstig ziek. De reis werd geannuleerd. Een zorgelijke en verdrietige tijd. Gelukkig is de vriendin weer genezen verklaard en werd er een nieuwe reis geboekt voor mei 2020. Maar ook deze reis is uitgesteld. "We hebben al ons geld terug gekregen dus we gaan het gewoon volgend jaar weer proberen.”

Zingen, zingen, zingen

Tot die tijd oefent Moos drie tot zes keer per week om zijn stembanden warm te houden, voor teksten en beleving en om zijn been soepel schuddend te houden. Om na corona weer te doen wat hij het allerliefste doet. Zingen, zingen, zingen. En dat kan Moos fantastisch.

De Langedijker Elvis Presley, oftewel de 'zingende tegelzetter' Moos Glas is wereldberoemd in Langedijk.