Ook in deze onzekere tijden laat de liefde zich niet tegenhouden.
Ook in deze onzekere tijden laat de liefde zich niet tegenhouden. (Foto: Pexels.com)

Heerhugowaarders stappen ook in deze onzekere tijden in huwelijksbootje

HEERHUGOWAARD – Trouwen met maximaal 15 aanwezigen (inclusief) bruidspaar in de trouwzaal van het gemeentehuis. Dat is voor veel bruidsparen niet hoe zij de mooiste dag van hun leven hadden voorgesteld. Toch is dat met deze coronacrisis wel de harde realiteit. Aan de Heerhugowaardse trouwambtenaren de moeilijke, maar ook mooie taak om bruidsparen en mensen die hun partnerschap geregistreerd willen zien er, ondanks alle beperkingen, samen met hen toch een bijzondere ceremonie van te maken. Een gesprek met Frits Weel, een van de Heerhugowaardse trouwambtenaren.

Trouwambtenaar Frits Weel: 'Corona weert de liefde niet'

Eerst even wat cijfers: de gemeente meldt dat er tot 1 juni negentien huwelijken en partnerregistraties gepland zijn in Heerhugowaard. Tot nu toe zijn vijf huwelijken (die voor 1 juni waren geboekt) geannuleerd. Nieuwe huwelijken worden in principe niet voor de komende periode gepland, tenzij er dringende redenen zijn zoals een ernstige ziekte bij één van beide partners die trouwen op korte termijn noodzakelijk maakt.

Huilende bruid

Hoe ervaart trouwambtenaar Frits Weel, al 35 jaar werkzaam als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand oftewel 'babs', deze situatie waarin alles anders is? "Huwelijken en registraties van partnerschappen kunnen ook in deze tijd doorgaan, maar er is wel sprake van versobering", legt hij uit. "Het ene bruidspaar ziet er toch van af, anderen hopen dat ze ergens dit jaar toch kunnen trouwen zoals zij oorspronkelijk voor ogen hadden. En sommigen hebben alles tot volgend jaar uitgesteld. Net als de bruidsparen had ook ik me er op verheugd. Want ik heb al met verschillende bruidsparen kennisgemaakt, de plechtigheden met elkaar doorgesproken, toespraken gemaakt. En nu vallen veel van de geplande bruiloften dus in het water.

'Stoppen in deze tijd is voor mij vooralsnog geen optie'

Persoonlijk vind ik het jammer dat er een voorlopig een streep doorgaat. Maar let wel, het gaat niet om ons als trouwambtenaar, want voor de betreffende bruidsparen is het vele malen erger. Uiteindelijk zal het allemaal wel weer een keer goed komen, maar er zijn op dit moment belangrijkere dingen om ons druk over te maken. Voor bruidsparen is het in ieder geval fijn dat er in onze gemeente gelukkig nog steeds mogelijkheden zijn om te trouwen. Hoewel niet alle wensen kunnen worden ingevuld, bijvoorbeeld wat betreft de locatie. Er kan namelijk alleen nog in het gemeentehuis getrouwd worden. Ik heb een huilende bruid aan de telefoon gehad die ik moest vertellen dat ze voor haar huwelijk niet meer in Het Oude Gemaal terecht kon. Ja, dat kroop toch wel heel erg dicht op mij huid."

Vreemde gewaarwording

Ten aanzien van huwelijken gaat de landelijke richtlijn uit van maximaal dertig personen. Gemeenten mogen daar zelf hun eigen richtlijnen hanteren. In Zaanstad bijvoorbeeld mogen aanstaande bruidsparen alleen hun getuigen meenemen. Frits: "Heerhugowaard is daar wat soepeler in en hanteert de norm van maximaal vijftien personen, inclusief getuigen maar exclusief trouwambtenaar en bode. Voor de kosteloze huwelijken op de maandagochtend geldt de richtlijn van bruidspaar en twee getuigen. Uiteraard met inachtneming van de afstand van anderhalve meter. En dat op afstand blijven is toch een heel vreemde gewaarwording. Het landschap van de trouwzaal ziet er dan ook heel anders uit. Maar goed, de richtlijnen van vandaag kunnen morgen weer heel anders zijn."

Prachtig en onvergetelijk

Hoe probeert Frits er voor het bruidspaar tóch een onvergetelijke dag van te maken? "Laat ik het zo zeggen: corona weert de liefde niet. Daar moet je als babs op inspelen. Bij het kennismakingsgesprek op afstand, via de mail of telefoon, zeg ik altijd: het is jullie feestje en wij doen er alles aan om er ondanks de beperkende richtlijnen een prachtige dag van maken. Want dat is wat wij trouwambtenaren het liefst doen: met warmte en begrip de liefde wettelijk bevestigen. Voor deze periode zijn er gelukkig toch nog wat plechtigheden in mijn agenda blijven staan. Met de meeste bruidsparen heb ik al contact gehad. Een eventuele kerkelijke ceremonie, receptie of feest kan in een later stadium altijd nog. Blijft boven alles dat bruidsparen enorm de dupe zijn, omdat zij het zich toch allemaal anders hadden voorgesteld. Waarom bruidsparen ondanks de coronacrisis toch willen trouwen, daar zijn diverse redenen voor aan te geven. De een wil hun relatie wettelijk vastgelegd hebben omdat ze van plan zijn om een huis te kopen, weer een ander omdat een van de partners ernstig ziek is. Bij de afdeling Burgerzaken van onze gemeente komen nogal wat mededelingen over afzeggingen en verschuivingen binnen, zo is mij verteld. Dat varieert van nieuwe data ergens in het najaar tot volgend jaar op dezelfde datum, indien mogelijk." Het zijn rare, verwarrende en onzekere tijden, ook voor trouwambtenaren. "Ruim een week geleden werd ik gebeld door een collega-babs of ik nog wel huwelijken wilde sluiten. Ik antwoordde haar dat ik dat absoluut wil blijven doen, tenzij ikzelf getroffen word door een ziekte, of de overheid of de gemeente besluit dat het tot nader bericht wordt verboden. Stoppen in deze tijd is voor mij vooralsnog geen optie."

Frits Weel is trouwambtenaar in Heerhugowaard.