Verbinding en balans op meerdere niveaus.
Verbinding en balans op meerdere niveaus. (Foto: Pixabay)

‘Gun jezelf af en toe een tankmoment’

HEERHUGOWAARD – Nu we 24 uur op elkaars lip zitten, en niet zomaar kunnen gaan en staan waar we willen, is het van groot belang om de sfeer thuis goed te houden. Psycholoog/coach Jannie Ligthart deelt een aantal handige tips om het vol te houden. Het eerste misverstand dat ze uit de weg wil ruimen is het idee van 'verplicht binnen moeten zitten'. "We kunnen best naar buiten, alleen met restricties. Ga vooral een frisse neus halen, trek je wandelschoenen aan en heb aandacht voor de anderhalve meter afstand tot andere weggebruikers.”

Coach Jannie Ligthart over hoe we het thuis vol kunnen houden

"Uit onderzoek is gebleken dat als mensen het gevoel hebben dat als ze zelf de controle hebben, ze zich beter voelen", stelt Jannie, wier praktijk Kracht en Welzijn aan de Middenweg te vinden is. "Hier heb je dus al een spanningsbron van deze coronatijd te pakken. Andere spanningsbronnen die herkenbaar zijn voor velen: onduidelijkheid over het verdere verloop van de pandemie, confrontatie met de kwetsbaarheid van een lichaam, een te veel of juist te weinig mensen om je heen, financiële vraagtekens et cetera. Die onzekerheid voedt dat deel in jezelf dat gespecialiseerd is in het signaleren van wat er mis kan gaan. Als je dit deel te veel aan het woord laat komen, ontstaan er doemscenario’s. Daardoor stijgt het spanningsniveau onnodig en kunnen er klachten ontstaan, lichamelijk maar ook mentaal op gebied van stemming en gedrag." Welke gevaren er precies op de loer liggen, naast eenzaamheid, hangt volgens Jannie af van je persoonlijke situatie. "Woon je alleen of met een gezin, kun je digitaal goed uit de voeten, heb je zekerheid over werk en inkomen? Waar je normaal gesproken flexibel met spanningen om kunnen gaan, kan dat nu anders zijn. Klachten groeien dan van mild naar intens met als extreme voorbeelden burnout, depressie of paniekstoornis of explosieve gedragingen."

Bezinning

Om dat te voorkomen, geeft Jannie graag tips. “Heb je het heel druk deze tijd? Structuur en timemanagement zijn heel belangrijk. Lees er meer over in de blogs op www.krachtenwelzijn.nl. Houd ook de verhouding energiegevers en energievreters in de gaten. Plan waar mogelijk momenten in voor jezelf en gun jezelf dan een ‘tankmoment’. Ga in de zon zitten en geniet er ook echt van; laat die e-mails even voor wat ze zijn. Heb je het nu juist rustiger dan normaal, benut deze tijd dan voor bezinning. Bedenk bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen minimaal drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dat bevordert positiviteit en vermindert piekeren. Zorg ook voor verbinding met je omgeving. Doe dagelijks iets voor een ander. Maak een compliment, stuur in gedachten iemand een wens toe, ruim zwerfafval op. Vraag jezelf in deze periode af wat jij straks, als de pandemie voorbij is, kan bijdragen aan het in balans zijn met de mensen om je heen. Wat heb je werkelijk nodig om gelukkig te worden. Is meer echt altijd beter?"

Laat spanning wegvloeien

Heb je desondanks toch het idee dat de frustraties en irritaties de overhand dreigen te nemen, neem dan time-out. Jannie: "Laat de spanning wegvloeien door tien diepe kniebuigingen te doen of vijf keer de trap op en neer te rennen. Ben je bovenmatig angstig door alle berichtgeving rond corona? Spreek dan met jezelf af dat je bijvoorbeeld tweemaal op een dag het nieuws volgt en het verder loslaat. Mochten de angstgevoelens weer opkomen dan zeg je tegen jezelf: ik heb een afspraak met je: dan en dan kom jij weer aan bod. Controle over je buitenwereld is een illusie, controle over je binnenwereld, daar is een wereld te winnen!"


Lees het hele verhaal op www.rodi.nl/regio/heerhugowaard. Meer info op www.ontdekjegebruiksaanwijzing.nl.

Jannie Ligthart: 'Controle houden over onze binnenwereld, daar is een wereld te winnen.'