Linda de Rooij is de eerste student van Inholland Alkmaar die via Skype haar diploma behaalde.
Linda de Rooij is de eerste student van Inholland Alkmaar die via Skype haar diploma behaalde. (Foto: Aangeleverd)

Linda studeerde af via Skype

HENSBROEK - Een primeur voor de 21-jarige Linda de Rooij uit Hensbroek. Onlangs rondde ze haar studie Bouwkunde aan de Hogeschool Inholland Alkmaar met succes af. Maar vanwege de coronacrisis verliep dit net even anders dan anders. "Als proefpersoon heb ik mijn afstudeerpresentatie online gehouden via Skype", aldus de kersverse bouwkundig ingenieur. Het Heerhugowaards Nieuwsblad sprak met haar over deze bijzondere ervaring.

Gefeliciteerd met het behalen van je diploma! Hoe zou je afstuderen normaal gesproken gelopen zijn?

Linda: "Dankjewel! Normaal gesproken plan je ruim van tevoren een datum voor je presentatie. Je reserveert een lokaal op school en nodigt je examinator, je begeleider vanuit school en je bedrijfsbegeleider uit. Ook familie en vrienden mogen komen kijken. Op de grote dag houd je je presentatie, beantwoord je de vragen en vervolgens gaan de examinator, de schoolbegeleider en bedrijfsbegeleider in overleg over het cijfer. Direct hierna krijg je de uitslag, onderteken je het beoordelingsformulier en ben je, als alles goed gaat, afgestudeerd. Mijn presentatie stond gepland op 16 maart, maar werd een van tevoren afgezegd vanwege corona. De school werd ging dicht en het was nog niet duidelijk of online presenteren als volwaardig zou tellen. Omdat deze situatie nog niet eerder is voorgekomen waren veel dingen onduidelijk en moest er op school flink worden overlegd. Na twee weken kreeg ik te horen dat ik online mocht presenteren."


Is er een moment geweest dat je dacht: vanwege de coronacrisis gaat het hele feest niet door en kan ik pas over een half jaar afstuderen?

"Ja, absoluut! Zeker vanwege de onduidelijkheden die ik had. Ik had wel de grote mazzel dat ik na mijn afstuderen aan de slag zou gaan bij Van Braam Minnesma (waar ik ook mijn afstudeeronderzoek heb uitgevoerd) en daar alvast kon beginnen; ik had dus genoeg afleiding. Online afstuderen was de beste optie, maar de puntjes moesten nog op i gezet worden. Ik werd de proefpersoon; dit gaat zeker verder doorgevoerd worden."


Je hebt je scriptie via Skype mogen verdedigen; hoe ging dat?

"We hebben op kantoor een grote vergaderzaal dus ik had 'publiek' vanuit het bedrijf en zat gelukkig niet alleen, maar het presenteren is natuurlijk heel raar als je ineens zit achter je laptop zit in plaats van voor een groot bord. Het heeft natuurlijk zowel zijn voor- als nadelen. Mijn familie was fysiek natuurlijk niet aanwezig, maar via Skype konden ze er allemaal wel getuige van zijn; zelfs het applaus werd zo geregeld. Het is allemaal anders, maar het maakt het er zeker niet minder speciaal om; met een mooie 7,7 heb ik mijn scriptie afgerond."


Kun je in het kort vertellen waar je scriptie over gaat?

"Ik heb een onderzoek gedaan naar de milieu-impact van toekomstige woningen. Met de EPC wordt op dit moment de energiezuinigheid van een woning bepaald, vanaf volgend jaar gaat dat via de BENG: bijna energie neutraal gebouw. Daarnaast heb je te maken met de GPR; gebouw prestatierichtlijnen die vooral op de milieu-impact ingaan. Ik heb in mijn onderzoek, verricht op woningen in De Groening (De Draai) in Heerhugowaard, laten zien hoe je een ontwerp het beste kan laten voldoen aan de nieuwe wetgeving en de GPR, waar je rekening moet kan houden om hieraan te voldoen (bouwsystemen, materialen, oriƫntatie, glasoppervlakte en dergelijke) en welke aanpassingen gedaan moeten worden aan het ontwerp."


Je diploma heb je op zak! Wat nu?

"Als werkvoorbereider bij Van Braam Minnesma in Wormerveer ben ik bezig met het voorbereiden van de renovatie van de Gentiaanbuurt in Amsterdam. Tijdelijk vanuit huis; dat is wennen maar het komt vast goed!"