"Ik praat met jongeren, maar luister vooral." (Foto: Theo Annes)

'Als ik buiten iets flikte, dan kreeg ik thuis nóg een keer een draai om mijn oren'

LANGEDIJK - Hassan Ait Bassou is straatcoach bij het team jongerenwerk van Wonen Plus Welzijn. Hij is drie keer per week op straat te vinden om problemen te signaleren onder Langedijker jongeren, en er - daar waar hij kan - wat aan te doen.

door Marsha Bakker

Hassan is straatcoach in Langedijk

Daarnaast is Hassan druk in zijn sportschool aan De Mossel in Noord-Scharwoude, dat hij samen met Ruud Vreeker heeft opgericht. "Door de sport ben ik in het jongerenwerk terecht gekomen. Het bleek voor mij de ideale combinatie." In 2001 debuteerde Hassan als professioneel kickbokser en leek hij niet meer weg te denken uit de Nederlandse vechtsportwereld. Hij werd Nederlands Kampioen Kickboksen en verdiende een Benelux titel in het boksen. Door een aantal tegenslagen komt er een einde aan een professionele carrière van Hassan. Wel komt hij via de sport in aanraking met probleemjongeren en vindt hij een nieuw doel in zijn leven.

Graag geziene gast

Hassan is een graag geziene gast in Langedijk, bij jong en oud. "Doordat ik al bijna mijn hele leven in de gemeente Langedijk woon, ken ik het dorp als geen ander. Daarnaast heb ik mijn eigen sportschool, waardoor ik veel jonge gasten over de vloer krijg. Als straatcoach is mijn belangrijkste taak het minimaliseren van overlast in het dorp, verbinding leggen tussen buurtbewoners en jongeren, en de jongeren van het dorp leren kennen. Ik speel in op meldingen die binnenkomen bij de gemeente en doe daarnaast ook bij preventieve straatrondes. Signalering is daarbij van essentieel belang. Aanwezig zijn op straat, zichtbaar zijn op een positieve manier."

De problemen bestaan voornamelijk uit het hangen op plekken waar het niet mag, en daar overlast veroorzaken. "Ik blijf me verbazen over de troep die die gasten soms achterlaten. Daar spreek ik ze uiteraard op aan. Doe je thuis toch ook niet?" Hij is echter geen politieagent die boetes uitdeelt. "Gelukkig niet, dan zou ik mijn werk niet kunnen doen. Ik sta juist naast de jongeren, nooit boven ze. Ik praat met ze, maar luister vooral. Zo hoor ik waardoor bepaald gedrag wordt veroorzaakt. Die houding van onverschilligheid komt negen van de tien keer voort uit iets anders. Thuissituatie, problemen op school, onzekerheid, erbij willen horen, et cetera. Ik nodig ze dan uit in het buurthuis de Anbouw, of in mijn sportschool. Kom lekker binnen zitten, of leef je uit op de boksbal. Als er grotere problemen spelen dan breng ik ze in contact met mensen die ze verder kunnen helpen."

Turn-Over

Als straatcoach bij Wonen Plus Welzijn leert hij het Turn-Over project kennen. De methodiek van Turn-Over is geënt op het functioneren van een rugbyteam. Respect, discipline, teamspirit, feedback, zelfbeheersing en incasseren staan voorop. Zo helpen ze jongeren die dreigen af te glijden om weer terug te komen in het spoor. Hassan: "Sommige jongeren die ik op straat sprak, kwamen in aanmerking voor het traject. Dan zocht ik contact met de stichting. Nu werk ik zelf ook parttime voor Turn-Over. Ik begeleid de kracht- en conditiesport, ga met ze boxen. Daarnaast geef ik sollicitatietraining en huiswerkbegeleiding. Het is belangrijk dat de jongens leren samenwerken in teamverband. Dat doen ze met rugby, maar ook met boxen. Dat vereist discipline en respect. Als je dat niet hebt, dan kom je niet verder. Zo is het ook in het leven: als je geen geduld en respect hebt, maak je het jezelf ook lastig."

Lees verder op pagina 3