Woningaanbod is afgenomen.
Woningaanbod is afgenomen. (Foto: aangeleverd)

Prijsstijging en woningtekort op Alkmaarse woningmarkt

ALKMAAR - "Het woningaanbod is ook in het afgelopen jaar fors afgenomen", zegt Tineke van Aalst-Dapper, zelf werkzaam als NVM-makelaar in Alkmaar en tevens bestuurslid van de afdeling NVM Noord-Holland-Noord (NVM). De regio Noord-Kennermerland omvat de volgende gemeenten: Alkmaar, Langedijk, Heerhugowaard, Heiloo, Bergen (N.H.), noordelijk deel Castricum en de Schermer.

Er staan minder woningen te koop en minder woningen worden te koop gezet, terwijl de prijzen wel stijgen door de grote vraag. Dit is geen goede ontwikkeling. Over heel 2019 zijn er door de NVM makelaars 149.000 woningen verkocht, vergelijkbaar met het aantal in 2018. Of het aantal transacties in 2020 volgehouden kan worden is onzeker omdat de bestaande koopwoningmarkt afhankelijk is van (doorstromende) huishoudens die hun woning te koop zetten. In het vierde kwartaal van 2019 zijn er minder woningen te koop gezet dan in 2018.

"In onze regio is de woningmarkt (t.o.v. een jaar terug) verder oververhit geraakt, de potentiele koper kon kiezen uit 2,6 woningen (was 3,2). Vooral de kleinere appartementen (tot 80 m2) en rijwoningen zijn schaars, daarbij kon de potentiele koper slechts kiezen uit 1,3 woningen. Vrijstaande woningen zijn minder schaars, vooral in de gemeente Bergen waar dit woningtype de markt domineert, heeft de koper een ruimere keus en kan men kiezen uit 12 woningen."

De transactieprijzen stijgen in de regio Alkmaar gemiddeld met nog geen 5%, dit is minder dan het landelijk gemiddelde van 8%. De gemiddelde transactieprijs voor een woning bedraagt nu €330.000,-. "Wij zien vooral een stijging in de verkoopprijs bij de tussen- en hoekwoningen (ca. 8% of meer). Ook zien we dat ruim 45% van alle woningen boven de vraagprijs wordt verkocht met een verkooptijd van 32 dagen. De vrijstaande woningen hebben iets meer verkooptijd nodig, in het afgelopen kwartaal gemiddeld 62 dagen."

Moeilijk

"Wij zien nu al dat het voor de starter op de woningmarkt bijna niet mogelijk is om iets te kopen. Het lage aanbod werkt hogere prijzen in de hand omdat mensen op woningen die wél beschikbaar zijn gaan overbieden. Door deze vicieuze cirkel zal de woningmarkt voor deze groep mensen steeds minder toegankelijk worden."

Nieuwbouw langer te koop

In het vierde kwartaal zijn er 12% mínder nieuwbouwwoningen in de verkoop gegaan. De oorzaak hiervan zou kunnen liggen bij de stikstof- en pfas-problemen. Toch neemt de voorraad te koop staande nieuwbouwwoningen wel toe. Een oorzaak daarvan kan zijn dat deze nieuwe woningen erg duur zijn geworden. De gemiddelde prijs van een verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met 10% gestegen. In het vierde kwartaal van 2019 wordt voor een nieuwbouwwoning gemiddeld €388.000 betaald.

Conclusie

Minder woningaanbod, hogere transactieprijzen, toenemende schaarste en veel te weinig nieuwbouw domineren al enige tijd de woningmarkt. Er zijn nog kansen voor de doorstromer, vooral als die nog een hoge rente op zijn bestaande hypotheek betaalt en in het schaarse aanbod een geschikte woning bemachtigd kan worden. De starters zijn in toenemende mate de dupe, door de schaarste in de bestaande bouw en de voor hen vaak niet betaalbare prijzen in de nieuwbouw. Voor meer informatie kunt contact opnemen met DVA-makelaars via e-mail info@dvamakelaars.nl of telefonisch 072-520 20 51.

(Bron: NVM-NHN)