Vwo- en havoleerlingen kunnen vanaf volgend schooljaar op PCC Het Lyceum al terecht vanaf de brugklas.
Vwo- en havoleerlingen kunnen vanaf volgend schooljaar op PCC Het Lyceum al terecht vanaf de brugklas. (Foto: aangeleverd)

'Spannende' en 'trendy' sporten!

REGIO - Vwo- en havoleerlingen kunnen vanaf volgend schooljaar op PCC Het Lyceum al terecht vanaf de brugklas. Die brugklassers kunnen dan meteen ook kiezen voor de Sportklas, nog een verbreding van het onderwijsaanbod waarvoor naar verwachting veel animo zal zijn.

In Sportklas PCC Het Lyceum

Ilse (14 jaar, Stompetoren) is leerling van 3vwo en doet aan klimmen en boksen: "Ik ben dol op sporten en actief bezig zijn, dus toen ik zag dat je hier Sportklas kunt doen, was ik meteen enthousiast." Haar klasgenote Sterre (14 jaar, Egmond aan den Hoef) voetbalt en staat linksachter bij voetbalclub Zeevogels. Ook zij koos voor de Sportklas: "We hebben afgelopen maanden al heel wat clinics gedaan, bijvoorbeeld mountainbiken. Lekker hard fietsen, over zandpaden en door het bos!" Ilse vult aan: "Ik hou wel van een beetje spannende sporten en vind het niet erg om vies te worden, dus het was leuk, door de plassen en al die modder overal!"

Gevarieerd aanbod

Het Petrus Canisius College biedt vanaf schooljaar 2020-2021 op alle vijf vestigingen de Sportklas aan. Sportklasleerlingen maken kennis met allerlei verschillende sporten, maar leren ook belangrijke andere vaardigheden aan. PCC Het Lyceum focust met zijn gevarieerde sportaanbod speciaal op de huidige trends en ontwikkelingen binnen het gebied van sport en bewegen.
Afdelingsleider Ruth van der Kruijssen: "In deze extra 'verdieping' die we deels buiten het gewone lesrooster aanbieden, gaan we dieper in op de werking van het menselijk lichaam. Onze leerlingen gaan via clinics kennismaken met nieuwe (trend)sporten, zoals Padeltennis, Yoga en slacklinen. Daarnaast leren we ze echt goed samenwerken, organiseren, maar ook les- en leidinggeven. Allemaal vaardigheden waar ze in hun latere leven veel plezier van kunnen hebben!"

Free running

Het is nog maar net januari en de beide sportklasleerlingen hebben naast mountainbiken ook al kennis gemaakt met voetgolf, handbal en 'free running'. Maar door deelname aan de Sportklas leer je dus veel meer dan alleen sporten en dat vinden zowel Ilse als Sterre wel interessant.

Ilse: "In het vierde schooljaar kun je kiezen voor BSM en misschien wil ik dat wel!" Ook Sterre denkt daar inmiddels serieus over na.