Zorgverzekering maakt stoppen met roken voordeliger.
Zorgverzekering maakt stoppen met roken voordeliger. (Foto: aangeleverd)

Zorgverzekering maakt stoppen met roken voordeliger

Vanaf 2020 zal geen enkele zorgverzekering nog een eigen risico in rekening brengen bij stoppen-met-roken-programma's van de eerste lijn.

Zo ondergaat het basispakket in de zorgverzekering opnieuw een aantal wijzigingen. Voor degenen die willen stoppen met roken, wordt de zorgverzekering opnieuw interessanter. Dat is voor elke zorgverzekering het geval. Het gaat echter enkel om eerstelijnsbijstand. Vanaf 2020 zal geen enkele zorgverzekering nog een eigen risico in rekening brengen bij stoppen-met-roken-programma's van de eerste lijn. Nederland telt meer dan drie miljoen rokers. Een gemiddelde roker heeft vijf tot zeven pogingen nodig voordat hij definitief stopt met roken. De volledige vergoeding zal de zorgverzekeraar natuurlijk meer kosten, maar onderzoek toont aan dat de gezondheidsvoordelen zichzelf terugverdienen.

Beperkte dekking

De basisverzekering biedt natuurlijk slechts een beperkte dekking. Het gaat om één begeleidingstraject per jaar. De dekking is alleen beperkt tot bewezen methoden en middelen, zoals nicotine vervangende middelen, medicijnen voorgeschreven door een huisarts, groepstrainingen en persoonlijke coaching. Dit alles is vrijgesteld van het eigen risico. Voor medicijnen geldt wel de verplichting dat je het combineert met gedragsmatige begeleiding. Voor aanvullende ondersteuningen, zoals psychologische hulp om de achterliggende oorzaken aan te pakken, is er geen ruimte voorzien binnen de basisverzekering. Enkele andere therapieën waarvan het resultaat nog onvoldoende bewezen is, vallen niet onder de verplichte dekking. Het gaat onder andere om acupunctuur en hypnotherapie.