Auto Klaver in vroeger tijden.
Auto Klaver in vroeger tijden. (Foto: aangeleverd)

Rijke geschiedenis met powervrouw in het middelpunt

ALKMAAR - Afgelopen week was het 100 jaar geleden dat mevrouw Rie Klaver-Meijssen werd geboren. Als het over de geschiedenis van Klaver Autogroep gaat, gaat het meestal over haar man Piet Klaver, de oprichter van het Alkmaarse autobedrijf. Maar zijn vrouw was minstens zo belangrijk in de geschiedenis van het familiebedrijf. 11 maart zou zij 100 jaar zijn geworden. Een moment om bij stil te staan en terug te blikken op het roerige leven van deze powervrouw.

Rijke geschiedenis Klaver Autogroep

Rie Meijssen werd geboren in Amsterdam als middelste dochter van een bakkersgezin. Zij werkte in de bakkerij waar ooit de prijs van beste kerststol van Nederland werd gewonnen. Ze was er tot haar dood trots op en gaf vele jaren lang als traditie een originele 'Meijssen-stol' cadeau tijdens de feestdagen. Haar toekomstige echtgenoot, de Opmeerse Piet richtte in 1937 zijn autobedrijf op in Alkmaar. Tijdens de oorlog raakte Piet gevangen in Duitsland. Na de bevrijding keerde hij terug en trof een leeg geroofd bedrijf aan. Hij moest het opnieuw opbouwen.

Speciale aandacht

Piet en Rie trouwden in 1946 en een jaar later kregen zij hun eerste kind, Ad. Er volgden nog acht kinderen: Antoon, Joke, Piet, Kees, Theo, Gerard, Nico, Marianne en Els. Het ging voor de wind: Piet was succesvol ondernemer en de kinderen gezond. Maar het leven van Rie kreeg veel tegenslagen. Nico kreeg, na een pokkenvaccinatie, hersenvliesontsteking met blijvende hersenschade tot gevolg. Hij werd op zijn tweede jaar een zwaar gehandicapt kind. In 1960, op slechts 47-jarige leeftijd, overleed Piet aan de gevolgen van longkanker. Hij liet zijn vrouw achter met het autobedrijf en negen kinderen. De oudste was twaalf jaar en de jongste net geboren, waaronder Nico, die speciale aandacht nodig had.

Ballen

Het was aan mevrouw Klaver om nu de ballen hoog te houden. En dat deed ze. Ze moest wel. Ze stelde Cees de Bakker, de administrateur van het bedrijf, aan als directeur. Ze regelde hulp in de huishouding en er kwamen kindermeisjes. En voor Nico werd een goed tehuis gevonden waar hij nog steeds begeleid zelfstandig woont. Het autobedrijf draaide door en er was voldoende inkomen om van te leven.

Ontwikkelingshulp

Helaas stopten de tegenslagen niet. Zoon Gerard werkte in 1980 in Botswana in de ontwikkelingshulp en kreeg daar een ernstig auto-ongeluk waarbij hij op 24-jarige leeftijd om het leven kwam. En ook dochter Marianne mocht niet oud worden. Op 36-jarige leeftijd overleed zij aan de gevolgen van kanker en liet daarbij drie kinderen achter.

Trots

Het leven van mevrouw Klaver kende vele zwarte pagina's. Toch zorgde zij voor een warm nest. Kleinkinderen konden altijd logeren en ze was altijd betrokken bij de keuzes en ontwikkelingen van het autobedrijf, waar ze ook nog steeds boven woonde. Ze zorgde er voor dat het bedrijf bleef bestaan en in de jaren '80 kon worden overgenomen door haar drie oudste zoons. Pas toen zij 70 jaar oud was verliet zij het woonhuis boven de zaak. Wat zou ze trots zijn geweest als ze had geweten dat inmiddels de derde generatie aan het roer staat, waaronder twee van haar zeventien kleinkinderen, van het inmiddels 83-jarige autobedrijf. Zelf is ze 84 jaar oud geworden. Mevrouw Klaver, moeder Klaver, oma Klaver of voor velen Tante Rie, ze leeft nog steeds voort in de herinneringen. Ze was toen al een moderne Powervrouw.

Klaver Autogroep bestaat uit: Klaver Auto, Klaver Lease en Autoschade Roos. www.klaverautogroep.nl

Mevrouw Rie Klaver.