Bomenkap?
Bomenkap? (Foto: Pixabay)

'College, trek uw kapvergunning in'

Ingezonden

In een tijd waarin geroepen wordt dat het planten van bomen essentieel is voor het milieu omdat ze zuurstof geven, wil Staatsbosbeheer dapper doorgaan met het kappen van bomen in de Schoorlse duinen. Hout brengt immers geld op, in allerlei vormen, zelfs in biomassa. Hout is het nieuwe goud. Maar, 8.570 mensen ondersteunden een burgerinitiatief dat gericht is tegen het kappen. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk nam 29 november het burgerinitiatief daartegen in ontvangst. De Statenfracties in de provincie gaan zich erover buigen, meldt Peter Schat in het Noordhollandsch Dagblad van 17 december, want de democratie verwacht ook dat je je stemmers serieus neemt. Dat is verheugend om te vernemen.

Tegelijkertijd meldt hij dat gemeente Bergen als het braafste jongetje van de klas - ik geloof dat er nog één wethouder over is, de laatst gekomen benjamin Klaas Valkering - dit beraad niet heeft afgewacht en reeds een kapvergunning afgegeven heeft aan Staatsbosbeheer om het Van Steijnbos en het Leeuwenkuilbos te kappen. Des te discutabeler is het dat wethouder Klaas Valkering tijdens een bijeenkomst in De Blinkerd in Schoorl, waar de partijen zich presenteerden voor de verkiezingen, zich uitermate fel heeft uitgesproken tegen de kap in de duinen. Hoe kan een uiterst merkwaardige omwenteling leiden tot deze kapvergunning, vraag je je in gemoede af. Hoe geloofwaardig is een regionale politicus dan, ook al is hij nog een benjamin?

Niettemin, het gaat om maar liefst meer dan twintig hectare waar de Corsicaanse den eraan moet geloven! Tegelijkertijd mag Staatsbosbeheer ook nog acht hectare 'chopperen', een vreemdtalig woord voor het afgraven van 'verouderde heide'.

Sinds november 1982 woon ik in deze gemeente (destijds nog gemeente Schoorl) en ik ben er altijd van uitgegaan dat de gemeente er voor ons is en rekening dient te houden met de wensen van zijn inwoners. Niet andersom, de gemeente mag naar mijn mening niets doen tegen de wens van de bevolking in. Ik roep dan ook, wie er ook nog verantwoordelijk is voor het bestuur van de gemeente Bergen, op om af te zien van het verlenen van de vergunning en deze te bevriezen tot de Staten een besluit hebben genomen. En tot na het broedseizoen te wachten met het wel of niet daadwerkelijk verlenen van een vergunning.

Laatste nieuws deze week: gelukkig heeft het college toch op het laatst besloten de vergunning nog zes weken in de ijskast te zetten en het oordeel van de Staten af te wachten. Niettemin, een gemeente die zijn burgers niet als gelijken waardeert en behandelt, is geen knip voor de neus waard. Een een-tweetje met SBB prevaleert boven die lastige mensen van een actiegroep. Het wordt weer tijd voor een busrit naar het gemeentehuis om de resterende wethouder en burgemeester te doordringen van hun echte taak: op te komen voor de belangen van de burger en de bomen die niet kunnen spreken, maar dreigen te worden neergesabeld. En dat de vergunning permanent niet wordt verleend

Kees de Bakker

Lid Raad van Toezicht, actiegroep Schoorlse Bos moet Blijven