Edwin de Wilde.
Edwin de Wilde. (Foto: Leon Vogelaar)

Nieuw leven in uitgestorven Nissan garage

ALKMAAR - Ooit stonden in de showroom aan de Oude Hoeverweg de nieuwste Nissans te blinken, maar het pand is verkocht om plaats te maken voor een appartementencomplex. Tot die tijd staat het pand leeg en daar wilde buurtbewoner Edwin de Wilde wat aan doen. Hij nam contact op met de eigenaren om het pand te gebruiken voor kleinschalige sociaal-culturele doeleinden. Die toestemming kreeg hij en nu hangt het pand vol met onder meer kunst en foto's van buurtbewoners, is er een kleine bibliotheek en binnenkort opent er een repair-café. Bezoekers zijn elke zaterdag en zondag welkom.

Veel licht door enorme ramen

"De enorme ramen zorgen voor veel licht en vanaf hier kijk je toch prachtig op de Oude Hoeverweg?", zegt Edwin de Wilde. "Elke keer als ik hier langsliep dacht ik: zó jammer dat zo'n prachtig pand als dit leeg staat. Die troosteloze leegheid deed ook afbreuk aan de buurt, het Rembrandtkwartier. Een leuke gemixte buurt met een actieve wijkvereniging. Nu brandt er weer licht en is er van alles te beleven. Leuk toch?! Ik heb in de wijk honderden flyers bezorgd met de vraag of mensen hun zelfgemaakte kunstwerkjes willen exposeren. Nou, daar werd heel goed op gereageerd. Of me dat verbaasde? Nee hoor, we zitten hier in het Rembrandtkwartier hè, dus het stikt hier van de kunstenaars! Naast kunst van buurtbewoners doen ook mensen van schildersschool IBIS en kunstacademie Crejat mee."

Gigantisch

Nu is de garage op zaterdag en zondag geopend, maar Edwin - in het dagelijks leven creatief projectmanager - hoopt het aantal dagen uit te breiden van twee naar vier. "Het zou prachtig zijn als we straks naast het weekend ook op donderdag en vrijdag open zijn. Achter de showroom zit een nog een gigantische ruimte. Daar werden de auto's onderhouden en gerepareerd. Tel je alle ruimtes bij elkaar op dat heb je het zomaar over 3500 m2, gigantisch. Hoe gaaf zou het zijn om hier de grootste amateur-expositie van Alkmaar te houden?! Dat lijkt me fantastisch, maar zover is het nog niet. Eerst kunnen we de showroom nog beter vullen, dus iedereen met zelfgemaakte kunst of andere ideeën is welkom. Totdat de nieuwbouwplannen definitief zijn, maken we er gewoon een klein cultureel centrum van. Woonwaard - eigenaar van het rijtje huizen naast de showroom - was ook blij met dit initiatief en sponsorde met tafels en stoelen die ik mocht lenen. Zo maken we van niets, iets."

Meer amateurkunstenaars, initiatieven en ideeën zijn welkom. Neem contact op met Edwin via edwinadw@gmail.com.