Fragment uit de film The Whistler.
Fragment uit de film The Whistler. (Foto: Vlad Cioplea)

Festivalmaand met IFFR en IDFA bij Filmtheater Cinebergen

BERGEN - Januari staat bij Filmtheater Cinebergen in het teken van de filmfestivals IFFR (International Film Festival Rotterdam) en IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam).

Cinebergen in januari bomvol topfilms

Woensdag 15 januari geeft Cinebergen om 20.00 uur alvast een voorproefje van de 49ste editie van het IFFR met de stijlvolle, Hitchcockiaanse thriller 'The Whistlers'. Zondag 19 januari kan worden genoten van het dagprogramma 'The Best of IDFA on Tour' met prijswinnaars en festivalfavorieten van het vermaarde documentairefestival.

The Whistlers

Op zijn bekende, licht absurdistische wijze snijdt de Roemeense regisseur Corneliu Porumboiu onderwerpen aan als loyaliteit, corruptie en bureaucratie in deze stijlvolle thriller. Politieman Cristie doet dapper mee met het witwassen van drugsgeld door een bende, die hij eigenlijk had moeten oprollen. Maar dan ruiken zowel zijn meerderen als de bendeleden onraad. De hoofdrol in deze onvoorspelbare neo-noir is weggelegd voor de inheemse fluittaal 'El Silbo Gomero', een gefloten versie van het Spaans, onbegrijpelijk voor de politie en daarom buitengewoon bruikbaar als geheim communicatiemiddel.

The Best of IDFA on Tour

The Best of IDFA on Tour is zondag 19 januari om 11.00 uur het dagprogramma met prijswinnaars en festivalfavorieten van het vermaarde documentairefestival dat langs filmtheaters door Nederland reist. Tijdens de pauze wordt in het knusse theatercafé door Erna Kunst van het Koken een lunch geserveerd. Te zien zijn de gelauwerde documentaires 'In a Whisper' (over twee Cubaanse jeugdvriendinnen die elkaar na jaren weer opzoeken), 'Sunless Shadows' (over Iraanse meisjes die in de gevangenis zitten omdat ze een mannelijk familielid hebben vermoord), 'Voorspel' (over de lessen seksuele voorlichting op vijf Nederlandse scholen) en 'Collective' (over de nasleep van de vreselijke brand in een Roemeense discotheek in 2015 die tientallen mensen het leven kostte).

Zwarte Schuur

Gevestigd op landgoed 't Oude Hof in de voormalige houtzagerij de Zwarte Schuur, maakt Cinebergen met veertien voorstellingen per week deel uit van het internationale netwerk van Europa Cinemas. Filmtheater Cinebergen, Eeuwigelaan 7 in Bergen. Kijk voor het actuele filmaanbod op www.cinebergen.nl. Reserveerlijn 072-5896310, infolijn 072-5815914.