Naaldbos.
Naaldbos. (Foto: Pixabay)

Sprankje hoop voor Schoorlse Bossen

Ingezonden

Ze verstikken bijzondere planten, zorgen voor verdroging en verstoren het spel van wind en zand in het duinlandschap. Daarom horen dennenbossen niet thuis in het Schoorls duinlandschap. Dat is tot nu toe het standpunt van de Provincie Noord-Holland en Staatsbosbeheer. In de Provinciale Statenvergadering van maandag 3 februari was de stemming minder unaniem. Veel partijen dankten de Stichting Behoud Schoorlse en Noord Kennemer Bossen voor hun burgerinitiatief, waardoor er nu opnieuw naar de Schoorlse bossen werd gekeken. Het resultaat was een regen aan moties, deels of helemaal tegen de kap. De provinciale coalitiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en VVD pleiten in hun motie voor het behoud van het Baaknolbos. Daarnaast willen ze een pauze inlassen van vijf jaar of liefst langer na de eerste fase. Zo kan gemonitord worden wat het kappen aan resultaten brengt. In die eerste fase leggen dan wel het Dr. Van Steijnbos en het Leeuwenkuilbos het loodje.

En dat is niet nodig volgens GroenLinks Bergen en D66. Zij hebben zich op het standpunt gesteld dat het kappen van het Dr. Van Steijnbos en het Leeuwenkuilbos geen garantie is voor het herstel van de grijze duinen en een grotere biodiversiteit. Waarom zouden we dan twee bossen tegelijkertijd opheffen? GroenLinks Bergen wil eerst zien hoe het kappen van het Dr. Van Steijnbos uitpakt. Monitor dit een periode van minstens zes tot acht jaar en besluit dan pas of het Leeuwenkuilbos moet verdwijnen.

GroenLinks en D66 Bergen hebben zich de afgelopen weken ingezet om dit standpunt bij de Provinciale Staten voor het voetlicht te krijgen. In de gemeente werken GroenLinks Bergen en D66 al veel langer samen met Behoorlijk Bestuur Bergen en Gemeentebelangen voor het behoud van de Schoorlse dennenbossen. In de vergadering van de Provinciale Staten is het niet tot stemming over de verschillende moties gekomen. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk stelde voor om het besluit nog even uit te stellen. Blijkbaar hoorde de voorzitter in de bijdragen van de verschillende partijen dat er ruimte was om de Stichting tot Behoud van de Schoorlse dennenbossen nog een keer te horen. Over een maand wordt de knoop definitief doorgehakt. En zo is er weer een sprankje hoop!

GroenLinks Bergen, D66 Bergen, Gemeentebelangen Bergen en Behoorlijk Bestuur Bergen