Kaapdiegoeiekoop, strandopera over gewin boven moraal.
Kaapdiegoeiekoop, strandopera over gewin boven moraal. (Foto: Karavaan)

'Kaapdiegoeiekoop' op strand Bergen

BERGEN - Grootse strandopera over gewin boven moraal Van Silbersee en Gouden Haas met NKK NXT (Nederlands Kamerkoor) Bereid je voor op een grootse, zintuiglijke muziektheatervoorstelling midden op het strand! Hallucinerende beelden, indrukwekkende decors, zang, dans, spel en spoken word, op een nieuw geschreven tekst van Jibbe Willems en nieuw gecomponeerde muziek van multi-instrumentalist Frank Wienk, beter bekend als Binkbeats. Na Dijkdrift en Aardappelvreters is Kaapdiegoeiekoop de finale van het oeroperadrieluik Eilanden.

Bij een schipbreuk vergaat een olietanker op de kust. Het schip was onderweg met een lading vervuilde olie, bestemd voor de Afrikaanse markt. Een lucratieve onderneming, net als de slavenhandel dat was in de Gouden Eeuw. Als de kapitein onderweg te horen krijgt dat zijn vrouw zwanger is, krijgt de toekomst en het welzijn van de aarde opeens een heel ander belang. In conflict met zijn geweten stuurt hij aan op een onbewoond eiland, waar het schip op de klippen loopt. De kapitein spoelt aan, besmeurd met olie. Hij is de enige overlevende en misschien wel de enige opvarende. Op het eiland wordt de kapitein bezocht door zijn demonen, zijn geliefden, hallucinaties en zinsbegoochelingen, getuigen en medeplichtigen. Door de CEO van het olieconcern, door de Minister van Handel, wegkijkers, dieseltankers en door verdwaalde trekvogels die de kust onder hen zien veranderen. Tussen de brokstukken – grote constructies van hout en oud roest – staat de kapitein uiteindelijk voor de vraag of hij nog wel gered wil worden, of dat hij beter net als de weglekkende, vervuilde, stinkende olie in de golven kan verdwijnen. Kaapdiegoeiekoop bezingt het einde van een tijdperk waarin we zonder schaamte eindeloos tevreden konden zijn met onszelf en hoe de Hollandse koopmansgeest regelrecht afstevent op een klimaatramp.

Natuurelementen

Voor het libretto van Kaapdiegoeiekoop heeft Jibbe Willems een nieuwe tekst ontwikkeld: het Neder-Koloniaals, een mengvorm van talen die gesproken worden in voormalige Nederlandse kolonieën. Papiaments, Sranantongo, Zuid-Afrikaans en hier en daar wat Indonesisch. Vertolkt door zestien alleskunners die met zang, muziek, dans en spel dit stuk tot leven wekken. Frank Wienk (Binkbeats) componeert nieuwe muziek waarbij hij de natuurelementen van het strand – de geluiden van wind, water en vogels – en het staal van het schip laat spreken.

Kaapdiegoeiekoop is het derde en laatste deel van de oeropera-trilogie 'Eilanden' die Willems voor Silbersee schreef en die in première gingen op Karavaan Festival.

Tussen 28 mei en 6 juni achtmaal te zien op het Strand van Bergen aan Zee. Bestel kaarten via https://www.karavaan.nl/programma/kaapdiegoeiekoop/