Elco Oudshoorn in zijn geheel vernieuwde winkel.
Elco Oudshoorn in zijn geheel vernieuwde winkel. (Foto: Yvette van der Does/RM)

Als achtjarige wist Elco Oudshoorn al: 'Later wil ik bij Roos werken'

BERGEN - "Dit is de lekkerste winkel van Bergen!" Patissier Elco Oudshoorn is acht jaar als hij - naast zijn tante in de auto - voor het eerst langs Banketbakkerij Roos rijdt. Het is haar favoriete winkel. "Dan wil ik daar later werken!" is het antwoord van de jongen met een aangeboren passie voor banket. En hij ging er werken, om na vijftien jaar in dienst te zijn geweest, uiteindelijk in 2005 zelf eigenaar te worden. Begin dit jaar onderging de winkel een totale make-over en is Oudshoorn nog lang niet uitgebakken.

Totale make-over voor 'lekkerste winkel van Bergen'

Banketbakkerij Roos, gevestigd in het hart van Bergen is opgericht in 1896 en daarmee de oudst bestaande winkel in Bergen. Jarenlang werd het bedrijf gerund door drie generaties Roos. In 1990 nam Dirk Marcussen het stokje over. In datzelfde jaar startte Elco Oudshoorn als werknemer. Oudshoorn volgde de banketbakkersopleiding en deed in vijftien jaar tijd een schat aan ervaringen op.

Nog steeds mijn passie

De banketbakkerij is naast zijn werk nog steeds zijn passie. "Belangrijk is dat er een hoge kwaliteit geleverd wordt en dat er altijd een divers aanbod is. Om dit te waarborgen maken wij alleen gebruik van natuurlijke ingrediënten. Natuurlijk proberen we ook regelmatig te experimenteren, maar ik maak het liefst wat mijn klanten graag kopen!"

Vroege vogel

Van maandag tot vrijdag staat Oudshoorn om 05.00 uur op en op zaterdag is hij helemaal een vroege vogel, dan gaat de wekker om 04.00 uur, want het banket moet voor 08.00 uur in de winkel staan.

Dertig jaar ervaring

"Als je dit vak niet leuk vindt, hou je het natuurlijk nooit lang vol!", weet Oudshoorn met zijn dertig jaar ervaring. Inmiddels zijn ook zijn echtgenote en dochter in de winkel werkzaam en hebben ze een patisserie met echte regiofunctie. Klanten komen van ver om bij Roos kwaliteitsgebak te kopen. Inmiddels weten ook toeristen de winkel goed te vinden, met in de winter oliebollen en in de zomer vers ijs.

Voorbereidingen Pasen

De voorbereidingen voor Pasen zijn al in volle gang. Oudshoorn laat zien hoe zwaar zijn vrolijke paashazen wegen. Ruim vijfhonderd gram chocolade per haas en nog veel meer lekkere producten liggen volgende week in de winkel.

Metamorfose

Nog geen maand geleden onderging de winkel een totale metamorfose volgens de laatste interieurtrend. Ook heeft de winkel een heel prettig en gloednieuw aircosysteem. De winkel is overzichtelijk en ruim gebleven en bedient de klanten nog steeds met een rijk assortiment. Eigen recepten zijn onder andere de Kardinaal, Abraham boterkoek en de bekende Berger Duintjes.

Patisserie College

Banketbakkerij Roos is in Bergen de enige patissier die is aangesloten bij het Patisserie College - hét banketbakkersgilde van Nederland. Samen met de andere negentig aangesloten bakkers houdt Oudshoorn jaarlijks keuringen en bezoekt hij met regelmaat de bedrijven van de andere leden. De mysteryshoppers houden daarnaast ook strenge controles om de kwaliteit van het merk te kunnen waarborgen.

Bel of kom langs voor het uitgebreide assortiment aan Dorpsstraat 1 in Bergen. Telefoon 072-5812473.

Ruim 500 gram chocolade per haas.
Loopt het water je al in de mond?