Het team van trainers, met linksonder Rob Mulders.
Het team van trainers, met linksonder Rob Mulders. (Foto: aangeleverd)

Alkmaars gezin zet zich met hart en ziel in voor G(ewoon) zwemmen

ALKMAAR/NOORD-SCHARWOUDE - Eens in de twee weken is zwembad Duikerdel het domein van 12 G(ehandicapte)- sporters, hun ouders en van de groep trainers van zwem- en poloclub De Reuring.

door Marsha Bakker

De zwemmers komen overal vandaan, van Krommenie tot Heerhugowaard en van Heiloo tot Langedijk. De groep trainers bestaat uit Alkmaarders Rob en Paula Mulders, hun kinderen Samuël, Joëlle, Sefanja en Rafaela en verder Charlotte, Marieke, Jitse en Laura, die allemaal vrijwillig en met veel enthousiasme hun zondagmiddag opofferen voor deze bijzondere groep zwemmers.

Twijfels

Paula: "Van een collega hoorde ik dat haar kinderen, beiden met een beperking, aan G-sport deden en daar enorm veel plezier in hadden. Ons hele gezin is al jarenlang betrokken bij zwem- en poloclub De Reuring en wij zien hoeveel plezier onze gezonde kinderen daar al aan beleven, en hoe goed het voor ze is. We hebben vervolgens het idee neergelegd bij het bestuur om ook G(ewoon) zwemmen te starten binnen onze vereniging." Rob vult aan: "Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Er zitten best wat haken en ogen aan, je moet bij G-sporters nog meer dan bij gezonde sporters rekening houden met mogelijke risico's. Je traint natuurlijk wel in het water, dus is een zwemdiploma noodzakelijk? Kunnen we alleen trainen in ondiep water en hoeveel begeleiders moeten erbij zijn? Ook bij ons rezen steeds meer twijfels, maar het plan bleef wel steeds in ons hoofd bestaan en we hadden het er ook vaak over."

Try out

Een gesprek met een buurman op de camping gaf de doorslag om er toch voor te gaan. "Diegene zei: 'Wat een mooi idee! Begin gewoon een keer en dan zie je wel!'" Rob was inmiddels bestuurslid bij ZPC de Reuring en wist zijn mede bestuursleden te overtuigen. "We hebben twee keer een try out georganiseerd en zijn via via mensen gaan werven", vertelt Paula. "We benaderden Reigersdaal, de Mytylschool en bijvoorbeeld fysiotherapeuten." In juni 2018 werden de try outs gehouden, die meteen een succes waren. "Er kwamen 12 sporters op af, die bijna allemaal meteen een abonnement afsloten. Het was grandioos!"

Veel geleerd

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en staat het G-zwemmen bij De Reuring als een huis. Rob: "We hebben veel geleerd, en kennen onze sporters inmiddels goed. Elke trainer heeft zijn eigen sporter of een klein groepje sporters onder zich, dat werkt het beste. De ene sporter heeft meer begeleiding of een ander benadering nodig dan de andere. Zo hebben we een autistische jongen die elke keer heel wat drempels over moet worden geholpen om überhaupt in het water te komen. In nauw overleg met zijn moeder gaan we die uitdaging wel aan. Want als hij dan eindelijk in het bad ligt is het feest! Dan is iedereen trots."

Voor het seizoen 2019-2020 zijn de volgende trainingsdata gereserveerd: 8 maart met op 22 maart het Peter Kramer minipolo toernooi, 5 en 19 april, 3 en 17 mei, 7 en 28 juni. Heeft u ook interesse in G(ewoon) Zwemmen, informeer via gzwemmen@zpcdereuring.nl.

Het is elke keer weer groot feest in het zwembad als de G zwemmers bij elkaar komen.