Tapijtgigant Open ASK uithangbord voor schakend Noord-Holland

ALKMAAR- Schaakclub De Waagtoren houdt begin maart net als in andere jaren weer het Tapijtgigant Open Alkmaars kampioenschap (ASK). Van vrijdag 28 februari tot en met zondag 1 maart is wijkcentrum Overdie in de Van Maerlantstraat 8-10 weer het middelpunt van de schaakstrijd waar jaarlijks zo'n honderd man aan meedoen. Het toernooi is pure reclame voor de schaaksport, want het is elk jaar weer goed bezet.

De populariteit ligt hem in ieder geval deels in het prijzengeld. Niet alleen is de eerste prijs van de hoofdgroep zeshonderd euro, maar ook de minder getalenteerde schaker kan met een mooi geldbedrag thuiskomen. Spelers worden naar gelang hun speelsterkte onderverdeeld in drie groepen. De winnaar van groep B ontvangt driehonderd euro en van groep C tweehonderd euro.

Grootmeesters en lokaal talent

Het kampioenschap wordt altijd ingekleurd door een of meerdere grootmeesters en enkele meesters. Zo wonnen in het recente verleden spelers als de Spaanse grootmeester Oleg Korneev (in 2016) en de Belgische grootmeester Alexandre Dgebuadze (in 2018) het toernooi, maar laat lokaal talent zich ook gelden: Dgebuadze moest de eerste plaats delen met de Alkmaarse nationaal meester Danny de Ruiter. In 2017 deelde De Ruiter de hoogste plek op het podium met oud-Alkmaarder Sybolt Strating. Vorig jaar ging de hoofdprijs naar de Amsterdamse internationaal meester Hing Ting Lai. Voor de editie van dit jaar is op dit moment Rick Lahaye, een speler met een rating van een internationaal meester favoriet. Tweede op de plaatsingslijst is momenteel Strating. Er hebben zich al zo'n zeventig spelers ingeschreven. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via ask.organisatie@waagtoren.nl. Het inschrijfgeld bedraagt voor spelers van de hoofdgroep dertig euro, die van groep B 25 euro en van groep C twintig euro. Jeugd tot en met achttien jaar betaalt ook twintig euro. Nationale meesters, internationale meesters en grootmeesters hoeven geen inschrijfgeld te betalen. Het toernooi gaat verder over zes ronden met een bedenktijd van een uur en veertig minuten voor elke partij plus tien seconden per zet. Vrijdagavond is de eerste ronde (aanmelden tot 19.00 uur, aanvang partij om 19.30 uur, op zaterdag zijn drie ronden (aanvang ochtendpartij om 10.00 uur) en op zondag twee ronden (aanvang ochtendpartij om 10.00 uur). Voor wie dit te zwaar vindt: er mogen in de eerste vier ronden twee byes worden opgenomen. Voor meer informatie: www.waagtoren.nl/ask/.