Het verdriet van de bevrijding: nieuwe wisseltentoonstelling Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Tentoonstelling 'Het Verdriet van de Bevrijding'

REGIO - In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is van 15 februari tot en met 11 oktober 2020 de tentoonstelling 'Het Verdriet van de Bevrijding' te zien. Aan de hand van beladen persoonlijke verhalen, bijzondere voorwerpen, interactieve weergaven en aangrijpende afbeeldingen en filmfragmenten wordt de schaduwzijde van de bevrijding belicht.

Voor de meeste kamp- en onderduikoverlevenden was er geen feestelijke bevrijdingsroes, wittebrood en sigaretten, er waren geen bevrijdingsrokken, zij dansten niet met de Canadezen. Voor hen was er de moeizame repatriëring uit de kampen, die soms maanden duurde. Of een aarzelend tevoorschijn komen uit de onderduikadressen. Een vaak kille ontvangst in Nederland.

De voormalige woonhuizen die bewoond werden door derden of bedrijven en bezittingen die niet zomaar werden teruggegeven. En het allerergste: de berichten die langzaam binnen druppelden en de meest angstige vermoedens bevestigden. Vader, moeder, kind, broer, zus, opa, oma, tante, oom: allemaal vermoord. Voor veel overlevenden was 1945 misschien wel het zwartste jaar uit hun bestaan.

Samenwerking

Bij het samenstellen van 'Het Verdriet van de Bevrijding' is intensief samengewerkt met organisaties en particulieren uit binnen- en buitenland. Met hulp van verschillende partners bleek het mogelijk om bijzondere voorwerpen naar het Herinneringscentrum te halen: het koekblik uit Bergen-Belsen van Abel en Thea Herzberg, 'kamppakken' uit Auschwitz en kamp Westerbork en het dagboekje van één van de laatste nog levende Canadese bevrijders van kamp Westerbork. Virtuele weergaven van Bergen-Belsen en de commandantswoning van kamp Westerbork, die het verhaal van de bevrijding met betrekking tot de daders toont, werden verder samengesteld in samenwerking met de Universteit van Leeds, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.

75 jaar geleden

Gedurende de looptijd van Het Verdriet van de Bevrijding wordt onder de titel 'Vandaag 75 jaar geleden' elke dag via persoonlijk verhalen, diverse voorwerpen, audio- en videofragmenten een ander onderwerp in de tentoonstelling uitgelicht.

Activiteiten

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling worden diverse activiteiten georganiseerd. Op 12 april wordt de bevrijding van kamp Westerbork herdacht. Daarnaast worden diverse colleges over de verschillende kanten van Het Verdriet van de Bevrijding georganiseerd.Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen. T (0593)592600. www.kampwesterbork.nl.