De nieuwe hangar is gereed.
De nieuwe hangar is gereed. (Foto: aangeleverd)

Nieuwe hangar vliegveld Middenmeer

MIDDENMEER - Via de blog op de site is zichtbaar hoe de nieuwe hangar van Vliegveld Middenmeer gebouwd wordt. De nieuwe hangaar was nodig, aldus Jaap van der Beek, eigenaar van het Vliegveld Middenmeer, omdat de vliegtuigen gedeeltelijk in een moderne hangaar stonden en voor een deel in een oude, tot hangaar omgebouwde, landbouwschuur. "Deze landbouwschuur dateerde uit de jaren '70 en was al eens uitgebreid eind jaren '80. Hij bestond voor een groot deel uit asbestcementplaten. Hierdoor, en door de behoefte aan onderhoud, stond de schuur al twee jaar op de nominatie om gesloopt te worden."

In de beginperiode van het vliegveld was onduidelijk of de locatie definitief als vliegveld bestemd zou gaan worden, daarom heeft Jaap als 'noodoplossing' eerst een oude loods voorzien van een brede deur zodat daar de vliegtuigen in gestald konden worden.

Loods te klein

"Door de jaren groeide het aantal vliegtuigen zo snel, dat ook die loods al snel te klein werd", legt Jaap uit. "In 2008 heb ik daarom een andere, oude kapschuur gesloopt en daar een moderne hangaar voor teruggebouwd. In de tussentijd bleef de oude landbouwschuur dienstdoen als hangaar."

Geen asbest meer

Door de vraag naar stallingsruimte en de verwachte uitbreiding van de mogelijkheden op het vliegveld, besloot Jaap de nieuwbouw van een moderne hangaar op te pakken. Met als resultaat dat er geen asbest meer op het terrein te vinden is en er twee identieke en moderne hangaars staan. "Hiermee is het mogelijk 50 vliegtuigen onderdak te bieden en zijn we op de toekomstige ontwikkelingen voorbereid."

Plannen

De plannen voor "Middenmeer" zijn onder andere een uitbreiding van de vergunning. "Dat houdt in dat we waarschijnlijk komend jaar mogen vliegen met vliegtuigen die iets zwaarder mogen zijn. Daarmee is het mogelijk mensen hier op te leiden voor een brevet waarmee ze ook op een Cessna mogen vliegen." De nieuwe vergunning voorziet in het toelaten van vliegtuigen met een maximaal startgewicht van 890 kg. "Deze zwaardere vliegtuigen zijn niet groter of maken niet meer geluid, maar vallen in een andere klasse waardoor het vliegveld iets groter moet zijn en aan strengere eisen moet voldoen.

Digitaal kijken

De blog is te zien via https://www.vliegveldmiddenmeer.nl/hangar-blog. De time-lapse is op vimeo te zien.

https://vimeo.com/386276684/9a95883435.

De nieuwe hangar is gereed.