Rutte en Schouten tijdens hun bezoek aan het natuurgebied op de Veluwe. Boeren en natuurorganisaties spreken van een goed gesprek.
Rutte en Schouten tijdens hun bezoek aan het natuurgebied op de Veluwe. Boeren en natuurorganisaties spreken van een goed gesprek. (Foto: ANP)

Duidelijkheid over uitkoopregeling

Landbouwminister Carola Schouten verwacht binnen twee weken duidelijkheid te kunnen geven over de uitkoopregeling van veehouderijen in het kader van de stikstofproblematiek.

Dat zegt ze na afloop van een gesprek dat ze samen met premier Mark Rutte bij Radio Kootwijk voerde met boeren en natuurorganisaties over het stikstofbeleid.

Concrete maatregelen

Concrete maatregelen zijn bij het overleg niet besproken. Hoewel de druk toeneemt om snel met maatregelen en duidelijkheid te komen, benadrukt Schouten dat dit geen dossier is waarin een groot akkoord wordt gesloten, maar een dossier van 'stap voor stap'. Schouten zegt dat de besluiten over de gebiedsgerichte aanpak en de uitkoopregeling voor boeren ook lang duren, omdat ze moeten worden afgestemd met de provincies. Dat gebeurt nu. Ze verwacht over twee weken uitkoopregeling ingericht te hebben, die als randvoorwaarden fungeren voor de gebiedsgerichte aanpak. Boeren en natuurorganisaties spreken van een goed gesprek.

Het gesprek vond mede op hen verzoek plaats, omdat ze er samen uit moeten komen. "Het schuurde af en toe behoorlijk, maar uiteindelijk ontstond er toch consensus. Natuur en boeren moeten elkaar versterken. Als je samen kunt optrekken, juist in de gebiedsgerichte aanpak, gaat dat sneller dan wanneer je tegen elkaar inwerkt", aldus Rutte.