Michel Rekers keurt z'n eigen snert...
Michel Rekers keurt z'n eigen snert... (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

'Het gáát om de smaak'

ALKMAAR - Voor de vierde maal in successie is de Alkmaarse kok Michel Rekers (43) in de prijzen gevallen tijdens het WK Snert- en Stamppot koken in Groningen. Met zijn oud-Hollandse snert behaalde de gepassioneerde kok de eerste prijs, waarmee hij tot wereldkampioen snertkoken werd gebombardeerd. Zijn stamppot werd ditmaal met de tweede prijs beloond. Overigens mag Michel zich al langer meervoudig wereldkampioen stamppotkoken noemen, omdat hij deze titel al drie keer eerder in de wacht sleepte.

Michel Rekers opnieuw in de prijzen tijdens WK Snert- en Stamppot koken

Wie denkt dat Michel voor de traditionele stamppot als hutspot, boerenkool of zuurkool gaat heeft het mis, want liever zoekt hij het letterlijk verderop. Zo viel hij eerder in de prijzen met stamppotten als Stamppot Goreng. Deze bevat Chinese gewokte groenten met vijf kruiden, gebakken banaan en wontons met stamppot hartige spitskool. Of de stamppot Griekse Tapas, met ingrediënten als köfte en geitenkaas, met tzatziki, gegrilde courgette en chorizo. Ook de stamppot van paella, groenten en kruiden, met pareltjes van Manchego door de puree en krab in een oesterschelp, bleek een winnaar.

Blote billen

"Dit jaar deed ik op één dag mee aan het WK Snert- en Stamppotkoken, een evenement waar ik inmiddels ambassadeur van ben. Het liep allemaal lekker en ik vond het helemaal een kick om het WK snertkoken op mijn naam te schrijven. Het was de vijfde keer dat ik daaraan meedeed", zegt Michel die tijdens het snertkoken alles uit de kast trok. "Ten eerste maak ik mijn rookworst altijd zelf. Dat heb ik geleerd bij slager Peter Groot die een winkel heeft in het Hoefplan. We werken veel samen en ook sponsort hij me met alles. Ten tweede heb ik de rookworst bereid à la blote billetjes in het groene gras", lacht de raskok. "Dat is een Gronings streekgerecht. Deze variant met snijbonen, witte boontjes en kruidenolie heb ik in mijn rookworst verwerkt. Blijkbaar goed genoeg voor de eerste plek!"

Gevulde eitjes

Al op jong leeftijd wist Michel dat hij kok zou worden. "Mijn vader was kok en hij deed vooral cateringwerk. Zijn gevulde eitjes waren onovertroffen. Ik vond dat toen zó leuk dat ik op mijn 18e al op de koksschool zat en op mijn 21e als kok ging werken in hotel-restaurant Het Witte Huis in Bergen. Op een gegeven moment zou ik het leger ingaan maar toen bleek dat er geen vacatures voor kok waren, zag ik daar van af. Na een stage als kok bij Woon-Zorgcentrum De Marke in Bergen ben ik er gebleven en dat is nu bijna 25 jaar geleden."

Missie

In het Bergense zorgcentrum voelt Michel Rekers zich als een vis in het water.

Lees verder pagina 7.




Roeren, stampen