"Het gaat om roeren, niet stampen" VINCENTDEVRIESFOTO.Nl

'Het gáát om de smaak'

Vervolg van de voorpagina.

Zelfs zozeer dat hij er niet over piekert om als kok in overige horecagelegenheden aan de slag te gaan. "Het is mijn passie om oudere mensen uitsluitend verse maaltijden voor te schotelen. Weet je dat er nog maar in zeven zorgcentra in Nederland vers wordt gekookt? En hoeveel koks de boel alleen maar opwarmen? En dat terwijl je juist in deze groep moet zorgen dat het eten niet te zout, te vet is of teveel suikers bevat. Dat is vaak wel het geval bij een kant-en-klare hap. Daar kan ik echt boos om worden. Ik wil koks triggeren om weer lekker vers te gaan koken. Ik maak me hier zo sterk voor dat ik er demo's over geef in het land. Ook maak ik deel uit van het Gastronomisch Gilde om te kunnen sparren met koks in alle geledingen."

Innoveren

Michel Rekers houdt ervan om in zijn vak te blijven innoveren. Ik loop elke dag met een boekje op zak, want mijn hoofd staat nooit stil. Ik ben altijd bezig nieuwe dingen te ontwikkelen. Je kunt met producten vaak veel meer doen dan je denkt, als je maar durft. Zo heb ik eens een 'Boerendel' gemaakt; dat is een frikandel van stamppot. Ook mijn stamppotrecepten bestaan altijd uit gekkigheid. Ik houd ervan om van de gebaande paden af te wijken. Dat heeft me al een aantal leuke tv-optredens opgeleverd bij onder anderen André van Duin in het programma 'Lekkerbek' en bij Robert van Beckhoven (Heel Holland Bakt, red.). Bij laatstgenoemde heb ik mijn 'Broodje Stampi' geïntroduceerd."

Recepten

Het mag duidelijk zijn dat de bewoners van De Marke maar boffen met een kok die - samen met zijn brigade alles vers bereidt. "Ja, dat krijg ik vaak te horen en ook vragen veel mensen mij om recepten. Zo nu en dan post ik een recept op Facebook en Instragram, en kan ik melden dat ik hard bezig ben een kookboek samen te stellen. Dat moet er goed uitzien, want naast een goede smaak wil het oog ook wat. Verder maak ik me er sterk voor dat mijn vers bereide maaltijden ooit in de supermarkt verkrijgbaar zijn, zodat iedereen vers kan eten."

Nog even over Michel's stamppotten: "Je maakt een goede stamppot met mooie, verse ingrediënten en een kruimige aardappel. De ingrediënten houd ik beetgaar die ik daarna door de aardappelen roer, dus niet stamp. Ik stamp alléén de aardappelen. En degene die durven te variëren: ga gerust je gang! Het leuke aan het WK Snert- en Stamppotkoken is dat naast gerenommeerde koks ook amateurkoks mogen meedoen. Dus de amateur kan van de prof winnen. En denk nou niet dat je alleen wint als je de nodige gekkigheid aan de hand haalt, want met een goed hutspotje kun je ook hoge ogen gooien. Dat deed een deelneemster dit jaar door een hutspot met pesto op tafel te toveren. Het gaat tenslotte allemaal om de smaak!"