Oscarwinnende Parasite bij de Luxe

SCHAGEN - Filmtheater De Luxe in het Scagontheater in M18 vertoont donderdag 5 maart om 20.00 uur en vrijdag 6 maart om 20.00 uur de met meerdere oscars bekroonde Zuid-Koreaanse film Parasite. Regie: Bong Joon.

De film is overladen met prijzen, o.a. 4 Oscars (Beste film, Beste buitenlandse film, Beste regisseur en Beste originele script), De Gouden Palm, Golden Globe en Critics'Choice Awards. De film toont ons een arm gezin, dat langzaam binnendringt in het leven van een rijke familie. De arme Ki-woo wordt via een oude studievriend bijlesdocent bij de welgestelde familie Park. Langzaam maar zeker gaan ook zijn ouders en zus functies vervullen in dit gezin en proberen zij zoveel mogelijk van de situatie te profiteren. De film toont mededogen voor alle personages, want wie parasiteert er eigenlijk in dit verhaal, de armen of de rijken?

Regisseur Bong Joon-ho klaagt met deze film het kapitalistische systeem aan, dat de kloof tussen arm en rijk steeds dieper maakt. Hij is een meester in het tonen van onverwachte plotwendingen en mijdt de symboliek niet: de rijken wonen boven op de heuvel, de armen onderaan de heuvel en zelfs nog lager: in een kelderwoning. Hij combineert de genres drama, slapstick en satire met een messcherpe montage tot een soepel geheel en een zeer artistieke film. Veel prijzen en lovende recensies vielen de film dan ook ten deel.

Kaartverkoop via de webshop en kassa van De Luxe (donderdag en vrijdag). Toegang €9,-. Zaal open een uur voor aanvang.