Expert Bram Veldhuisen toont de werking van onkruidrobots aan Nico Knibbe.
Expert Bram Veldhuisen toont de werking van onkruidrobots aan Nico Knibbe. (Foto: aangeleverd)

Op weg naar robotica en realtimecamera's

REGIO - Het jaar 2020 is van start gegaan met nieuwe deelnemers aan het project Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL), waarvan er twee uit de regio komen: Nico Knibbe en Pim Sturm. Beiden hebben een akkerbouwbedrijf in de Wieringermeer. Bij de aftrap werd hen gevraagd waarmee ze over vijf jaar tevreden zouden zijn. Voor Knibbe is dat volledig geautomatiseerde onkruidbestrijding; voor Sturm variabel bemesten en loofdoden met cameradetectie.

Door Marga van der Meer

Dit is echter nog maar een begin. De ambities van de akkerbouwers gaan ver. Wat zij gemeen hebben is dat ze door aan te sluiten bij het project dichter zitten op de expertise en het onderzoek om data die ze nu al verzamelen te koppelen aan uitvoerende werkzaamheden. Knibbe schafte drie jaar geleden al een drone aan om vanuit de lucht beelden van het gewas, Sturm heeft bodemscans laten maken en oogstregistratiesystemen op de combines, bietenrooiers en bollenrooiers geïnstalleerd.

Helaas geldt voor beiden dat ze er volgens eigen zeggen door tijdsdruk te weinig mee doen, niet consequent waren of controlevelden vergaten aan te leggen. Sturm: "We willen nu stappen gaan maken. In dit project worden we begeleid door onderzoekers van de Universiteit in Wageningen. Daarnaast gaan we deel uitmaken van een groot netwerk dat kennis heeft op velerlei gebied." De akkerbouwer is ook een belangrijke speler in het programma Smart Farming van GreenPort NHN.


Financiële ondersteuning hoeven de telers niet te verwachten. Investeringen zijn voor eigen risico. Het rendement moet komen uit enerzijds besparingen op arbeid en/of middelen en anderzijds opbrengstverhoging. Beide telers profiteren van het feit dat ze zelf technisch goed zijn onderlegd. Machines worden zelf aangepast of in het geval van Sturm van de grond af opgebouwd.

Onkruidrobot

Nico Knibbe heeft de onkruidbestrijding in 120 ha ijsbergsla al gemechaniseerd met een Steketee IC. Deze machine schoffelt camera gestuurd tot in de plantrij. De wens van Knibbe is dat de machine ook zonder bemanning gaat rijden, liefst dag en nacht. Dit kan door de eigen trekker zelfrijdend te maken of door er een zelfrijdende trekker voor te plaatsen. Expert Bram Veldhuisen leidt Knibbe op internet door de mogelijkheden heen. De voorkeur gaat momenteel uit naar de Dino van NAIO technologies, geïmporteerd door leverancier Abemec en wat de kit op de trekker betreft naar GPX Solutions. Eerst zullen contacten worden gelegd, daarna volgen experimenten.

Variabel bemesten

Pim Sturm is naast akkerbouwer eigenaar van loonbedrijf Sturm Jacobs. Als loonwerker heeft hij ervaring met variabel compost strooien en mest uitrijden op basis van bodemkaarten in West Friesland. Lichte plekken, waar meer uitspoeling is, worden daarbij meer bemest dan zware. Dit wil hij ook op het eigen bedrijf toepassen.

Tevens wil hij uitbreiden naar variabel vloeibaar bemesten bij het zaaien van uien. De eerste stap is de bonte bodem opnieuw laten scannen met een andere techniek, namelijk passieve gamma stralen. Zijn leverancier Raven moet er voor zorgen dat de kaart is te koppelen aan het GPS-systeem en ingelezen wordt in de software die de machine aanstuurt. Mogelijkheden om ook variabel bij te bemesten ziet de expert door satellietbeelden in te zetten. De filosofie van Sturm is om plekken met meer biomassa zwaarder te bemesten. Tot slot wil Sturm de mechanische looftrekker in aardappelen gaan uitrusten met een camera. "Het is of dit, of er na het looftrekken een spotsprayer achteraan sturen", aldus de akkerbouwer die de zinnen heeft gezet op realtimecamera's.

Geen drones

De drone van Knibbe die de biomassa van het gewas in beeld brengt, blijft dit jaar in de kast. Het kost de akkerbouwer te veel tijd de drone in te zetten en voordat gegevens zijn omgezet, zijn er drie dagen voorbij. Daarnaast maken schaduwen van wolken de beelden onbetrouwbaar. Sturm gelooft ook niet in een grote toekomst voor drones. Boven zijn akkers mag niet gevlogen worden, hij zit vlakbij vliegveld Middenmeer, en om hem heen schieten windmolens als paddenstoelen uit de grond. Op de lange duur lijkt het hem niet efficiënt.

Pim Sturm rijdt vanaf het eerste uur GPS en wil sneller vooruit met precisietoepassingen.