Boerenprotest
Boerenprotest (Foto: aangeleverd)

'Politici hebben geen gevoel bij de gevolgen van eigen regelgeving'

Dat de veehouderij voor de zoveelste keer onder druk ligt, is voor de veehouders zorgelijk. De impact van regelgeving in wording is nog niet duidelijk, de vergunningverlening ligt stil en over de interpretatie van rapporten wordt gediscussieerd. Het actievoeren wordt gezien als een noodzakelijk kwaad. Echte vooruitgang moet aan de overlegtafel worden geboekt. ''We moeten de politici vooral gevoel bijbrengen voor de gevolgen van hun eigen regels.''

Joost Ruijter uit Burgerburg is lid van het Agrarisch Jongeren Contact en het provinciaal Landbouw Collectief. Aan de Grote Sloot heeft hij met zijn ouders 175 melkkoeien. Aan de eerste twee boerenacties, in oktober en december, deed hij actief mee. Deze werden afgeroepen nadat de Raad van State de uitvoering van het Programma Aanpak Stikstof ongeldig verklaarde. Dit zorgde voor veel onrust. Ruijter stelt dat actiebereidheid voortkomt uit een optelsom van frustraties. ''Van het melkquotum zijn we naar de fosfaatrechten gegaan, dat heeft veel bedrijven tonnen aan investering gekost. Tegelijkertijd zijn veel milieuregels opgelegd én uitgevoerd. Het is moeilijk te accepteren dat het ministerie weer met nieuw regels komt, die ons beperken.'' Het hoofddoel van actievoerende boeren is politici bewust maken, van waar ze eigenlijk mee bezig zijn.

Onderhandeltafel

De actie van twee weken geleden liet hij aan zich voorbij gaan. ''Het was een middel om aandacht te vragen voor het Mesdag rapport, vertelt Ruijter, "die dezelfde meetgegevens van het RIVM anders interpreteert. Maar nu denk ik dat we vooral via de overlegtafel vooruitgang moeten boeken.'' Mesdag legt de schuld voor de neerslag van stikstof in natuurgebieden voor 26% bij de boeren in plaats van 46%. Ruijter: ''Terecht, want ammoniak slaat neer dicht bij de bron, dat is op ons eigen grasland en daar profiteren we juist van. We kunnen zelfs kunstmest uitsparen.'' Het landelijk Landbouw Collectief heeft volgens Ruijter een goed plan neergelegd om stikstof te reduceren met behoud van bedrijven én natuur. Dit plan kan snel worden ingevoerd. ''Stapje voor stapje moeten we bij elkaar komen.'' Daar hoort ook bij dat politici inzien dat de natuur er niet direct bij gebaat is, als veeboeren verdwijnen.

Ontbreken van kennis

Wim Bink in Wieringerwerf ziet het net zo. ''Ik ben voor actievoeren, maar wel op het juiste moment.'' Ook hij deed actief aan eerdere acties mee, maar heeft voor de laatste gepast. Bink: ''Ik heb vertrouwen in het Landbouw Collectief en het overleg dat wordt gevoerd. Maar het zal wel even duren, dus ik snap het ongeduld van sommige boeren.'' Volgens hem moet het Mesdagrapport de discussie de goede kant op leiden.

Zelf was hij aanwezig op het Provinciehuis. ''We zijn goed ontvangen. Maar ik ben wel geschrokken van het ontbreken van kennis. Vertegenwoordigers van politieke partijen vragen spreektijd, maar weten niet waar ze over praten. Of ze zijn niet voor het milieu bezig, alleen maar tégen vee.'' Angst is er ook. ''Ik maak me vooral zorgen over de kostprijs. Straks moeten we aan zoveel regels voldoen dat we niet meer kunnen concurreren met de rest van Europa.''

Landbouwvakdagen

11, 12 en 13 maart zijn er sinds jaren weer Landbouwvakdagen in West-Nederland. Deze beurs speciaal voor veehouders verwacht 10.000 bezoekers. Het stikstofbeleid krijgt geen speciale aandacht, aldus Gerard Helder, van het gastbedrijf met 200 melkkoeien. ''Natuurlijk wordt er wel over gesproken. Net als over andere investeringen die we doen voor het milieu.'' Juist het laatste zal de aandacht trekken.

Helder heeft voorzieningen om sappen op te vangen en een nieuwe silo. 80 exposanten zijn aanwezig om machines te demonstreren of producten te verkopen. ''Voor geïnteresseerden is het een open dag, vol vermaak en foodproducten uit de regio'', aldus Helder.

Dat de overheid de veehouders niet gunstig gezind lijkt, is hem wel een zorg. ''Actievoeren was zeker nodig. Er gebeurt nogal wat in onze sector. Met een uitkoopregeling schieten boeren niets op. Bovendien doen we al zoveel voor de natuur. '' Volgens hem is het tijd dat cijfers goed tegen het licht worden gehouden en ook andere sectoren worden aangepakt. Meer info: www.landbouwvakdagen.nl.

Wat doet teveel stikstof met de natuur?
Goeie vraag