Bollensector staat voor uitdagingen in de toekomst.
Bollensector staat voor uitdagingen in de toekomst. VINCENTDEVRIESFOTO.NL-VINCENT DE VRIES

Sponsor Rabobank werkt met korte lijnen

Tijdens de opening van de Lentetuin was ook Rabobank directeur Bob van der Hout van de afdeling Food & Agri aanwezig. Hij sprak bevlogen over de sector en hoe Food & Agri, met 19 accountmanagers, de lokale ondernemers van dienst kan zijn, door te werken met korte lijnen en veel kwaliteit.

De tulpenteelt heeft afgelopen jaar een miljard meer omgezet, meldt hij. Hij verwacht daarom dat productie en afzet komend jaar zullen toenemen met zo'n tweeënhalf procent. De lelieteelt daarentegen ziet een krimpende markt, waarin het aanbod is toegenomen en er druk op de prijs is ontstaan. Hier moet aandacht gegeven worden aan meer balans tussen vraag en aanbod. Voor de narcis en krokus was vorig jaar een goed jaar, de verwachting voor dit jaar is dat dit zo blijft.

Verder geeft hij aan dat het goed is om zich te richten op verdere groei van de exportmarkt. Hierin kan in de handel op het gebied van samenwerking en communicatie een verbeterslag maken. "Natuurlijk zijn er uitdagingen in de sector: de groei van de wereldbevolking heeft invloed, net als de opschaling van de verstedelijking en de verduurzaming. De consument heeft een mening en daar moet rekening mee gehouden worden. We realiseren ons dat schaalvergroting geen goed verdienmodel is voor de toekomst, daar zal iets anders voor bedacht moeten worden. Ook op het gebied van bestrijdingsmiddelen moet nagedacht worden, want ook daar denken consumenten over na."

Uitdagingen

Problemen die getackeld moeten worden en die ze steeds vaker tegenkomen is dat ondernemers misleid worden en bedragen overmaken naar zwendelaars, wat grote financiële strops oplevert.

Bob sluit zijn betoog af met het noemen van het Coronavirus in China. Goederen en geldstromen stagneren en dat raakt diverse sectoren. Zoiets heeft grote invloed en zal in de toekomst naar verwachting vaker voorkomen. Het wordt steeds belangrijker hier goed op in te spelen en dat zijn uitdagingen waar de sector nu voor staat.