Concentratie tijdens het praktijkexamen.
Concentratie tijdens het praktijkexamen. (Foto: Piet Blankendaal)

Kennemer College Mavo klaar voor de Nieuwe Leerweg

BEVERWIJK - Door recente berichtgeving in de media zou het beeld kunnen zijn ontstaan dat het Kennemer College de gemengde leerweg niet meer aanbiedt vanaf het komende schooljaar. Rob Feenstra, directeur van de mavo, wil daar graag wat nuancering in aanbrengen.

"Voor de mavo geldt dat de gemengde leerweg wel degelijk blijft bestaan. Leerlingen die bij ons in de bovenbouw kiezen voor het vak Hbr (Horeca, bakkerij en recreatie), starten daarmee in de gemengde leerweg. De keuze voor deze leerroute betekent dat leerlingen een diploma zullen halen dat bestaat uit minimaal 5 theorievakken en één praktijkvak (Hbr). Op onze mavo doen vrijwel alle leerlingen examen in 7 vakken, dus zullen er 6 theorievakken verschijnen naast Hbr op de meeste cijferlijsten. Hiermee halen zij automatisch ook een diploma voor de theoretische leerweg (de mavo) met de zes theorievakken."

Feenstra wijst ook op de z.g. mavo+ route: "Daarnaast bestaat de z.g. mavo+-leerroute, waarbij een praktisch vak wordt gekozen richting techniek of economie. Leerlingen die deze route kiezen halen een TL-diploma en krijgen voor hun praktische vak een certificaat, waarmee instroom in het MBO makkelijker wordt gemaakt."

Landelijke ontwikkelingen

Gezien de landelijke ontwikkelingen loopt het Kennemer College locatie mavo al een aantal jaren vooruit. Rob Feenstra: "De theoretische leerweg en de gemengde leerweg zullen samengaan in de "Nieuwe Leerweg": de huidige mavo zal voor iedereen worden aangevuld met een praktisch programma. Dat is tenminste het plan van het Ministerie, ondersteund door het Platform TL en geadviseerd door de VO raad. De jarenlange ervaring die het Kennemer College mavo op dit vlak heeft zal de overstap naar de nieuwe leerweg vergemakkelijken. Het huidige programma zal met aanvullingen worden aangepast aan de criteria die het ministerie zal gaan stellen. Tot die tijd zal het GL-programma HBR gewoon doordraaien en kunnen alle andere TL/GL leerlingen op onze mavo terecht om te gaan voor een mavo of mavo+ opleiding met techniek en economie."

De mavo-directeur is enthousiast over de op handen zijnde ontwikkelingen: "Door deze onderwijsvernieuwing ontstaat een systeem met een groot aantal voordelen voor leerlingen én ouders: een overzichtelijker schoolsysteem voor de keuze na het po, grotere motivatie voor het schoolwerk door eigen keuzes en door praktischer gericht onderwijs, een gedegen en afgewogen voorbereiding op het vervolgonderwijs en een bredere kijk op de individuele en maatschappelijke toekomst. Daarnaast kunnen we meer maatwerk bieden, zowel op individueel niveau als op het niveau van de school en de regio."

TL-platform

Op de website van het TL-platform is te lezen dat uit een raadpleging onder TL/mavo-leerlingen naar voren komt dat dit ook de issues zijn waar de leerling aan denkt bij een vernieuwing. Vooral maatwerk en flexibilisering scoren hoog. Dit sluit ook aan bij de ervaringen met de nieuwe examenprogramma's in de beroepsgerichte vakken. Vooral de keuzeonderdelen van de programma's zijn een groot succes.

Rob Feenstra: "Op 22 januari is onze Open Dag. Iedereen die vragen heeft of benieuwd is naar ons schoolsysteem is van harte welkom. Zeker de leerlingen met een TL/GL-advies!"