Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Lia Vriend vertelt bij de HKH over het Oer-IJ

HEEMSKERK - Dat het IJ ooit tot aan Velsen stroomde en daar overging in het Wijkermeer is lang niet bij iedereen bekend. Nog minder bekend is dat het IJ een voorloper heeft gehad die we Oer-IJ noemen.

Op donderdag 16 januari om 19.30 uur

Dat was eens de meest noordelijke riviertak van de Rijn. Lia Vriend-Vendel gaat donderdag 16 januari een en ander toelichten tijdens een lezing bij de HKH, in de Mariaschool aan de A. Verherentstraat. Aanvang 19.30 uur.

Het Oer-IJ stroomde tussen de strandwallen van Heemskerk en Uitgeest en mondde uiteindelijk bij Castricum in zee uit. Nog steeds is de loop van het Oer-IJ in het huidige landschap te herkennen.

Huis van Hilde

De omgeving van het Oer-IJ was in het begin van onze jaartelling een van de dichtst bevolkte gebieden van Noord-Holland en is archeologisch daarom ook heel interessant. Niet voor niets staat het Huis van Hilde in Castricum.

In de Middeleeuwen ontstonden in de bedding van het Oer-IJ de Dieën tussen Heemskerk en Uitgeest, die richting Castricum slingerend door het landschap gaan.

De ligging van geestdorpen en van de kastelen in Heemskerk en omgeving werden bepaald door de strandwallen en de oude bedding van het Oer-IJ. Lia zal dit sterk veranderende landschap met oude kaarten en afbeeldingen tonen. Ze zal vooral laten zien hoe het Oer-IJ in Heemskerk en omgeving zijn sporen heeft nagelaten en nog steeds de waterhuishouding beïnvloedt.

De toegangsprijs voor de lezing is € 3,00 (inclusief koffie of thee). Leden van de HKH hebben gratis toegang. Graag vooraf aanmelden bij secretaris@historischekringheemskerk.nl.