Leo en Hein van Est van Van Est Metals blijven met beide voeten op de grond.
Leo en Hein van Est van Van Est Metals blijven met beide voeten op de grond. (Foto: aangeleverd)

'We hebben nog steeds klanten uit opa's tijd'

HEERHUGOWAARD – Op een terrein van maar liefst 1,6 hectare aan de Snelliusstraat in Heerhugowaard is Van Est Metals gevestigd. Dit familiebedrijf, voorheen bekend onder de naam IJzer- en metaalhandel Chiel van Est, houdt zich al sinds 1942 bezig met het inzamelen en verwerken van allerlei soorten ijzer en metalen. Chiel kan samen met zijn zoons Leo en Hein tevreden terugkijken op de afgelopen jaren: waar anderen last ondervonden van een teruglopende markt, ging het Van Est Metals voor de wind.

Van Est Metals zamelt oud ijzer en metalen in voor hergebruik

Leo: "We zijn de laatste jaren sterk gegroeid in zowel oppervlakte als volumes en materieel. Reden we vijftien jaar geleden nog met één vrachtwagencombinatie rond, nu zij dat er vier." Het geheim achter die beheerste en gecontroleerde groei? "Wij doen geen gekke dingen die je moeilijk kunt overzien en waar je later spijt van krijgt. Wij blijven met beide voeten op de grond. Gewoon doen zoals je bent."

Van Est Metals is een echt familiebedrijf. Opa Leo van Est begon in 1942 met het verzamelen van lompen en metalen.

Keihard buffelen

Op goede dagen reed hij met wel vijfhonderd kilogram aan ijzer en metalen rond in zijn bakfiets. Dat betekende dus keihard buffelen en niet zeuren. Een mentaliteit die zijn nageslacht van hem erfde. Zoon Chiel startte in 1974 voor zich zelf en begon in 1985 op een 3.000 vierkante meter groot terrein in Noord-Scharwoude zijn eigen handel in oud ijzer en metaal. Sindsdien groeide het bedrijf met de jaren en verkaste Van Est naar Heerhugowaard, waar hij zich eerst aan de Overtoom en daarna de Snelliusstraat vestigde. Met de aankoop van het terrein van de buren, kwam de totaaloppervlakte van Van Est Metals, zoals het bedrijf inmiddels heette, op 1,6 hectare.

Persoonlijk contact

Leo: "Tevreden klanten zijn belangrijke steunpilaren van ons bedrijf; zij zorgen voor continuïteit en zekerheid. Daarom hebben we nog altijd klanten uit opa's tijd. Eerlijk zakendoen en snel en correct handelen is bij ons zeker een motto. Persoonlijk contact met klanten vinden we van groot belang." Van Est Metals plaatst gratis containers (eventueel in de huisstijl van de klant) voor ijzer- en metaalafval, zowel voor vaste klanten als 'gelegenheidspartijen'. Hein: "We zijn niet alleen in Nederland actief, maar hebben ook in andere delen van Europa containers uitstaan. De door ons ingezamelde en gesorteerde materialen – denk aan oud ijzer, roestvrij staal, koper, messing, brons, aluminium, zink, lood en kabels – worden verwerkt voor (industrieel) hergebruik. Uiteraard beschikken we over alle benodigde vergunningen, werken we volgens de regels van de Wet Milieubeheer en zijn we aangesloten bij de MRF en de Metaalunie."

Meer weten? Kijk op vanestmetals.nl.