Klaas Zwart.
Klaas Zwart. (Foto: aangeleverd)

Met Langedijk4GlobalGoals op weg naar een duurzame wereld

LANGEDIJK - Klaas Zwart is voorzitter van Langedijk4GlobalGoals: een groep vrijwilligers die zich inzet voor een duurzame leefomgeving. Dat doen ze door zes van de zeventien duurzame ontwikkelingendoelen van de Verenigde Naties onder de aandacht van inwoners en bedrijfsleven in en rond Langedijk te brengen.

"Wij zijn al sinds 2008 actief. Toen richtte voormalig raadslid Karel Balder Millenniumgemeente Langedijk op. Sinds 2019 heten we Langedijk4GlobalGoals. Onder die naam zetten we ons in voor een duurzame samenleving. Daarbij gaan we uit van zes van de zeventien Sustainable Global Goals (duurzame ontwikkelingsdoelen) die eind 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgesteld", zegt Klaas.

Betrokken vrijwilligers

"In en rond Langedijk zetten zich daar tientallen vrijwilligers voor in. Ze zijn actief voor de Repair Cafés, verzamelen lege bekers tijdens het Indian Summer Festival, organiseren bijeenkomsten of maken zich sterk voor oprichting van een lokale energiecoöperatie. Om dit te realiseren, werken we samen met lokale bedrijven diverse maatschappelijke organisaties."

Doe ook mee

"Dit jaar koppelen we bestaande én nieuwe activiteiten aan de zes gekozen doelen. We denken daarbij aan lessen op basisscholen, belichten van lokale duurzame initiatieven, koken met lokale producten en andere zaken waarin (een van) de zes geformuleerde doelen centraal staan. Daar willen we meer mensen uit de regio bij betrekken. Die kunnen zich aanmelden via info@langedijk4gg.nl. Wie eerst met ons wilt kennismaken, is op zaterdag 28 maart van harte welkom in de bibliotheek. Die dag zitten we daar van 11.00 – 12.00 uur aan de Lonkende Leestafel. We beantwoorden dan alle vragen over Langedijk4GlobalGoals in het bijzonder en een duurzame samenleving in het algemeen."

Langedijk4GlobalGoals, p/a Dorpsstraat 470, 1722 EK Zuid-Scharwoude. www.langedijk4gg.nl. E-mail: info@langedijk4gg.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding