Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Doe Duurzaam: tips van gemeente Alkmaar om direct thuis te beginnen

ALKMAAR - Hoe minder CO2 in de lucht, hoe beter dat is voor het klimaat. In Nederland gebruiken we aardgas voor verwarming, warm water en om op te koken. Dat zorgt voor maar liefst tien procent van de uitstoot van broeikasgassen. Daarom moet het energieverbruik omlaag. Gemeente Alkmaar geeft waardevolle tips.

Met de 'Doe Duurzaam'-adviezen kunt u al snel aan de slag

De overheid stimuleert het terugdringen van het energieverbruik op allerlei manieren. Zo gaat u vanaf dit jaar meer belasting betalen voor aardgas. Het is dus de moeite waard om te onderzoeken hoe u minder gas kunt verbruiken, zodat uw energierekening omlaag gaat in plaats van omhoog. Daar zijn allerlei manier voor, die de Gemeente Alkmaar onder de aandacht brengt in de campagne 'Doe Duurzaam'.

Warmtevisie

De basis voor alle maatregelen die er in de gemeente genomen worden om het energieverbruik te verlagen, is de Warmtevisie. Deze is in het voorjaar van 2019 tot stand gekomen in samenspraak met inwoners en vervolgens aangenomen door de gemeenteraad. Dit vormde het startpunt voor de verandering, die doorloopt tot 2050: het jaar dat alle woningen in Nederland aardgasvrij moeten zijn. Dat lijkt nog ver weg. Toch is het zaak om nu al te starten met de voorbereidingen. Zo maakt de gemeente plannen om wijken en buurten op een andere manier te verwarmen. In plaats van aardgas, bijvoorbeeld door een warmtepomp of het warmtenet. En ook u als inwoner kunt al stappen zetten: van klein, zoals het aanbrengen van radiatorfolie, tot groter, zoals het laten plaatsen van isolatieglas. Er zijn veel eenvoudige besparingsmogelijkheden in en om huis.

Concreet

Wat kunt u concreet doen? Op de afbeeldingen kunt u het misschien al zien. Met het dichten van naden en kieren bespaart u energie en voorkomt u tocht. Met korter douchen bespaart u energie en geld. Met LED lampen bespaart u energie en kosten. Met leidingisolatie van de bouwmarkt kunt gemakkelijk, goedkoop en snel energie besparen. Geen tijd of geld voor isolatieglas? Isolerende raamfolie is sneller en goedkoper. Ook kunt u het gemakkelijk zelf plakken.

Warmtevisie vormde het startpunt voor verandering

Samen besparen

Met de 'Doe Duurzaam'-adviezen kunt u al snel aan de slag. Het maakt niet uit waar u woont, er zijn suggesties voor iedereen. Voor huurders en huiseigenaren zijn er specifieke tips. Op de website leest u hier welke organisaties u hierbij kunnen helpen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de aarde niet te veel opwarmt. Zo blijft Alkmaar een mooie, schone en groene gemeente. Ook voor onze kinderen en kleinkinderen.

Geen geld voor isolatieglas? Isolerende raamfolie is sneller en goedkoper

Investeren

Er zijn veel goedkope maatregelen, maar eerlijk is eerlijk: de meer ingrijpende maatregelen, zoals het isoleren van uw dak of het laten plaatsen van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler, kosten meer geld. Toch is het de moeite waard om de mogelijkheden te onderzoeken; meestal kunt u de investeringen snel terugverdienen. Wacht niet langer, doe je ook mee?

Via alkmaar.nl/duurzaamwonen vindt u naast veel informatie ook een link naar een subsidiewijzer, waarmee u eenvoudig kunt berekenen of u voor subsidie in aanmerking komt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding