Jos Metselaar in een energieneutrale modelwoning van projectontwikkelaar NeroZero.
Jos Metselaar in een energieneutrale modelwoning van projectontwikkelaar NeroZero. (Foto: aangeleverd)

Nieuwe opleiding Projectleider Duurzame Energie bij Horizon College

REGIO - Op zoek naar een beroep van de toekomst? Het Horizon College start na de zomervakantie met de nieuwe mbo-opleiding Projectleider Duurzame Energie op de locatie Hoorn. Een projectleider vervult een spilfunctie bij het ontwerpen en realiseren van energiezuinige gebouwen. De vraag om gebouwen te verduurzamen neemt toe en om aan die vraag tegemoet te komen, is vakkundig personeel nodig.

In deze mbo-opleiding komen alle nieuwe technieken op het gebied van elektriciteit en warmtecomfort aan bod. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel. Het is een uitdagende opdracht om deze nieuwe opleiding te ontwikkelen. "We betrekken het bedrijfsleven expliciet bij deze opleiding", vertelt Jos Metselaar, coƶrdinator van de opleiding. "Gastlessen, praktijk- en congresdagen; naast de theorie zit het allemaal in deze opleiding. We zijn op zoek naar jongeren die nieuwsgierig en vindingrijk zijn en een bijdrage willen leveren aan de duurzaamheid van onze samenleving." "Als projectleider heb je uiteraard interesse in elektrotechnische- en werktuigkundige installaties", vervolgt Jos Metselaar. "Je krijgt bijvoorbeeld les in warmte- en isolatietechniek. Hoe kunnen we zo efficiƫnt mogelijk omgaan met energie in gebouwen? Of hoe sterk moeten daken zijn om zonnepanelen te kunnen dragen? Het zijn vragen die aan bod komen tijdens de opleiding."

Beroep van de toekomst

Na de opleiding kunnen afgestudeerden aan de slag bij verschillende werkgevers zoals installatiebedrijven, energiebedrijven, architectenbureaus, gemeenten of woningbouwverenigingen. "Je wordt pionier van het beroep van de toekomst, waar de komende jaren enorm veel interessante uitdagingen liggen."

Vragen

Nieuwsgierig? Kom vrijdag 28 februari naar de Open Dag (16.00 tot 21.00 ) van het Horizon College op de locatie Hoorn of Heerhugowaard en stel alle vragen. Iedereen is welkom.