Aanleg warmtenet
Aanleg warmtenet (Foto: aangeleverd)

Het warmtenet van HVC: wat is dat nou eigenlijk?

ALKMAAR - In Alkmaar leven wij in 2050 zonder aardgas. In de toekomst moeten we daarom kiezen voor een alternatief voor aardgas. Iedereen in Alkmaar krijgt daarmee te maken. Onlangs is het Stadskantoor in Alkmaar aangesloten op het warmtenet. We verwarmen nu het Stadskantoor zonder aardgas. Het warmtenet van HVC is één van de manieren om onze huizen en gebouwen te verwarmen.

Gemeente Alkmaar en HVC gaan warmtenet verder uitbreiden

Wat is een warmtenet? In de bio-energiecentrale wordt water verwarmd. Dit wordt gedaan door het verbranden van niet herbruikbaar afvalhout. Het warme water gaat daarna via grote leidingen naar huizen en gebouwen in de regio. Het is te vergelijken met een centrale verwarming. Het water in uw cv maakt een rondje door uw huis. Het warme water van het warmtenet maakt een rondje door de regio.

Buizenstelsel

In Alkmaar is er in de afgelopen jaren een buizenstelsel aangelegd. En dit stelsel wordt steeds groter. Het warme water komt van de bio- en de afvalenergiecentrale. Vervolgens gaat het via de buizen naar verdeelstations. Vanaf daar gaat het naar huizen en gebouwen. Het afgekoelde water gaat weer terug naar de bio-energiecentrale voor een nieuwe ronde.

Het warme water maakt een rondje door de regio

Waar ligt het warmtenet en wie zijn er aangesloten?

Het warmtenet in Alkmaar start bij de bio- en afvalenergiecentrale op bedrijventerrein De Boekelmeer. Hiervandaan gaat de langste buis richting Heerhugowaard-Noord. In Alkmaar zijn inmiddels al aardig wat vertakkingen gemaakt. Op dit moment zijn er al ruim 10.000 woningen en bedrijven aangesloten op het warmtenet. Naast het Stadskantoor worden bijvoorbeeld ook sportcomplex de Hoornse Vaart, het AFAS stadion en de woonwijk Vroonermeer-Noord verwarmd door het warmtenet. Op dit moment is de aansluiting van het Noordwest Ziekenhuis in volle gang.

Op dit moment ruim 10.000 woningen en bedrijven aangesloten op het warmtenet

En nu?

De komende jaren gaan de gemeente Alkmaar en HVC het warmtenet verder uitbreiden. Zo kunnen we nog meer Alkmaarse woningen en bedrijven op het warmtenet aansluiten. Op dit moment ligt de focus vooral op het aansluiten van nieuwbouwprojecten en grootschalige renovatie. We hopen in de toekomst meer particuliere woningen aan te sluiten. Daarvoor gaan we plannen maken. Hierbij zoeken wij de samenwerking met de inwoners.

Wat kunt u nog meer doen?

Warmtenet is overigens niet de enige manier om uw huis anders te verwarmen. Naast het verwarmen van uw huis op een nieuwe manier, zijn er al veel dingen die u kunt doen om uw energieverbruik te verlagen. U gebruikt minder energie, bespaart op uw stookkosten en uw huis is comfortabeler.

Zie alkmaar.nl/duurzaamwonen voor meer informatie over het verduurzamen van de eigen woning

Grote kans dat u warmte 'krijgt' van HVC