Sladjana Mijatovic: ''Iedereen heeft recht op een fijn thuis in een prettige leefomgeving nu én in de toekomst''
Sladjana Mijatovic: ''Iedereen heeft recht op een fijn thuis in een prettige leefomgeving nu én in de toekomst'' (Foto: aangeleverd)

Gebiedsontwikkelaar BPD: gezond wonen en leven voorop

HEERHUGOWAARD – Samen de duurzame handschoen oppakken, dat is het idee. BPD, Bouwfonds Property Development, is een grote gebiedsontwikkelaar die nieuwbouw woonomgevingen realiseert in Nederland en Duitsland. Volgens Sladjana Mijatovic – manager Duurzaamheid bij BPD - heeft iedereen recht op een fijn thuis in een prettige leefomgeving nu én in de toekomst. ''Een mooie duurzame visie, want ook over honderd jaar willen we prettig wonen, werken en leven'', zegt Mijatovic, die zich bezighoudt met duurzame gebiedsontwikkeling, energietransitie, circulair bouwen, klimaatadaptie, mobiliteit en gezond wonen en leven.

''Ook over honderd jaar willen we prettig wonen, werken en leven''

Nieuwe tijden brengen complexe opgaven met zich mee. Als marktleider in gebiedsontwikkeling wil BPD een drijvende kracht zijn in de zoektocht naar antwoorden.

Energieneutraal wonen

Mijatovic licht toe: ''We zullen in onze gebiedsontwikkelingen binnen en buiten de stad steeds meer met zorg voor de bewoners, omgeving, grondstoffen en materialen bezig zijn. We gaan steeds energiezuinigere woningen ontwikkelen én creëren bovendien leefomgevingen die zich kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Gezond wonen en leven staan hierbij voor ons voorop. Om die reden ondersteunen we initiatieven van de overheid zoals City Deal van de Agenda Stad, voor het klimaatbestendig inrichten van de stedelijke omgeving of het stimuleren van elektrische deelmobiliteit in nieuwe woongebieden. Daarnaast ondersteunen wij actief de plannen van Bouwend Nederland om voor 2030 één miljoen nieuwe energieneutrale woningen te bouwen.'' We doen dit door af te stappen van fossiele energiebronnen, zoals steenkool en aardgas. En richten ons op energie die nooit opraakt, zoals zon, win of aardwarmte. We zorgen daarnaast dat al onze woningen uitstekende isolatie en ventilatie hebben, en brengen vloerverwarming en soms zelfs vloerkoeling aan. We plaatsen zoveel mogelijk zonnepanelen of sluiten aan op duurzame energie uit de wijk. We vinden het belangrijk dat het energieverbruik in de woning zo laag mogelijk is. Met de huidige technische ontwikkelingen en onze focus op vooruitgang komen we steeds dichterbij volledig duurzame woningen en wijken.

''Je kunt een hogere hypotheek krijgen bij energieneutrale woning''

Versnellen

''Wat nodig is om de verduurzaming van Nederland te versnellen?", antwoordt Mijatovic op de vraag. "Onlangs heeft BPD ruim 1.200 consumenten tussen 18 en 80 jaar gevraagd naar hún mening over duurzaamheid en duurzaam wonen. Het onderzoek 'Onbewust Duurzaam' gaf inzicht in hoe de verduurzaming versneld kan worden. Wanneer mensen niet weten waar ze aan toe zijn, investeren ze niet. Hier ligt dus een belangrijke taak voor alle partijen die betrokken zijn in het ontwikkelproces van een nieuw gebied. De informatievoorziening richting de bewoner kan hierin nog stukken verbeterd worden. Wat bijvoorbeeld veel kopers vaak niet weten is dat je bij het kopen van een energieneutrale woning flink wat extra leenruimte krijgt, ongeacht je inkomen. Je kunt dus een hogere hypotheek krijgen dan bij aanschaf van een niet-energieneutrale woning, daarnaast heb je dan ook nog eens elke maand een stuk lagere energierekening door die duurzame woning. Als het ons lukt om bewoners hier beter over te informeren zullen zij bewust duurzame keuzes durven te maken, en zullen we de energietransitie pas echt versnellen'', besluit Mijatovic.

BPD

BPD zorgt voor betaalbare, duurzame, nieuwe leefomgevingen. Meer weten? Ga dan naar: bpd.nl.

''We richten ons op energie die nooit opraakt, zoals zon, win of aardwarmte''
Afbeelding
Afbeelding