Afbeelding
De S-A1 wordt elektrisch aangedreven via diverse rotors en propellers rondom het voertuig.(Foto: aangeleverd)

Oplossing fileprobleem met vliegende auto

ALKMAAR - Onder de naam Urban Air Mobility introduceerde Hyundai het PAV-concept S-A1 (Personal Air Vehicle). Een nieuwe vorm van mobiliteit door de lucht om reistijden te verkorten. Veilig, stil, betaalbaar, gericht op de reiziger en ontwikkeld in samenwerking met Uber.

De volledig elektrische PAV is een kruising tussen een helikopter en een vliegende auto. Die biedt de mogelijkheid om in de drukke steden van de toekomst – waar het gewone wegverkeer door drukte en opstoppingen vrijwel tot stilstand komt – zonder de noodzaak van start- en landingsbanen door de lucht te reizen. De PAV kan daarom verticaal opstijgen en landen. De PAV is ontwikkeld voor kruissnelheden tot 290 km/u, kan vliegen op een hoogte van 300 tot 600 meter en vluchten van maximaal zo'n 100 kilometer. De S-A1 is volledig elektrisch; de batterijen zijn binnen vijf tot zeven minuten op te laden. De vliegende auto is ontwikkeld voor verticaal opstijgen en landen. Tijdens de vlucht werkt het voertuig als een vliegtuig met vleugels. Wie denkt zelf achter het stuur (c.q. stuurknuppel) te mogen kruipen, komt bedrogen uit. Het bijzondere voertuig wordt in eerste instantie gevlogen door piloten. Na verloop van tijd, wanneer de benodigde technologie volledig is uitontwikkeld, worden de PAV's volledig autonoom. Het interieur biedt plaats aan vier passagiers (exclusief piloot), die gemakkelijk kunnen in- en uitstappen. De impopulaire middelste zitplaats is vervallen en biedt plaats aan bagage.

Investeringen

De Hyundai Motor Group heeft ambitieuze plannen voor duurzame en innovatieve mobiliteit. Maar liefst 87 miljard dollar wordt tot en met 2025 geïnvesteerd in talrijke nieuwe ontwikkelingen. Zo moeten er 44 geëlektrificeerde modellen tot aan 2025 komen. Daarbij staan er dertien hybride-, zes plug-in hybride-, drieëntwintig batterij-elektrische en twee waterstofauto's gepland. Hyundai is momenteel succesvol met de elektrische KONA en IONIQ. De introductie van het eerstvolgende compleet nieuwe batterij-elektrische model staat gepland voor 2021. Het merk schakelt op met de ontwikkeling van software voor autonoom rijdende voertuigen Level 4 en Level 5. Na de ontwikkeling van een platform voor een zelfrijdende auto in 2022, wil Hyundai in 2023 voertuigen in de praktijk testen om de weg naar productie in 2024 te plaveien.

Koploper

Hyundai transformeert in hoog tempo van een traditionele autofabrikant in een topaanbieder op het gebied van schone en slimme mobiliteitsoplossingen Hyundai wil vooroplopen op het gebied van elektrificatie en hoopt in 2025 tot de drie grootste fabrikanten van batterij-elektrische en waterstof-elektrische auto's te behoren. Iets minder futuristisch maar maar al gelijk te koop zijn de Ionic Hybrid en Electric, plus de Kona-versies met dezelfde vooruitstrevende technologie. Hyundai dealer Dirk Barten, met vestiging aan de Wolvenkoog 10 in Alkmaar heet de klant welkom.

Zie ook hyundai.dirkbartenacties.nl

Afbeelding