Wester: ''Klimaatverandering heeft grote impact op onze leefomgeving''
Wester: ''Klimaatverandering heeft grote impact op onze leefomgeving'' (Foto: Erik Boschman)

GP Groot: van circulaire economie tot schone energie

REGIO - Het klimaat verandert, grondstoffen worden schaars en de verwerking van afval vormt een grote belasting. Een bekend gegeven, want dat weten we al jaren. Je kunt daar eindeloos over praten, maar het creëren van verandering is vooral een kwestie van doen.

''We hebben alles in huis; dat is best uniek!''

Marcel Wester, CEO van GP Groot: ''De circulaire economie en de energietransitie zijn de belangrijkste thema's voor GP Groot. Alle initiatieven die GP Groot ontplooit, worden aan deze twee pijlers getoetst. GP Groot is voortdurend op zoek naar concrete oplossingen om deze problemen binnen haar eigen werkgebieden het hoofd te bieden. Daar zijn we elke dag mee bezig. En door de hoofdactiviteiten – inzameling en recycling, infra en engineering en brandstoffen en oliehandel – te verbinden, kunnen serieuze stappen worden gezet. GP Groot is één van de weinige bedrijven die in de komende jaren binnen de eigen organisatie écht de brug kan maken van afval naar energie. We hebben namelijk alles in huis; dat is best uniek! ''

De cirkel rondmaken

Wester vervolgt: ''Geen afval meer, daar moeten we met z'n allen naar toe. Dat klinkt een beetje gek voor een bedrijf dat al decennialang afval inzamelt. Toch begint het daar. Met een andere denkwijze en een ander verdienmodel'', aldus Wester. Met nieuwe oplossingen kunnen we de klimaat belastende impact van onze klanten verkleinen én nieuwe waarde creëren. Circulariteit gaat letterlijk over cirkels rond maken.''

Schone reststromen

''Om ons werk goed te kunnen doen, moet het afval zoveel mogelijk aan de bron worden gescheiden. Hoe schoner we inzamelen, hoe beter we kunnen recyclen. Het is aan ons om dat inzichtelijk te maken voor onze klanten en ze hierbij te ondersteunen. Een heel tastbaar voorbeeld hiervan is de door ons ontwikkelde BonTon®, een van 100% gerecycled kunststof gemaakte gescheiden afvalinzamelmodule. Als je het afval op één hoop gooit, vernietig je waarde en creëer je onnodige milieubelasting. Als je datzelfde afval scheidt, kan alles makkelijker worden verwerkt. Dan heb je opeens geen afval meer, maar schone reststromen die de basis vormen voor nieuwe grondstoffen'', weet Wester.

We moeten naar schone brandstoffen

Webshop

''Sterker nog, met onze circulaire webshop Circulairinbedrijf.nl kunnen we onze klanten daadwerkelijk uit de afvalstroom gemaakte producten terug leveren. Ingezameld papier en karton worden bijvoorbeeld verwerkt tot koffiebekertjes of nieuw printpapier. Iets vergelijkbaars doen we ook met bouwafval: puin wordt granulaat dat als grondstof voor nieuw circulair beton wordt gebruikt'', vult Wester aan.

Energietransitie

Wester: ''We moeten met elkaar naar minder milieubelastende mobiliteit, oftewel van fossiele naar schone brandstoffen en naar minder uitstoot van CO2. Met ons NXT tankstation, ons brandstoffen- en energieconcept, bieden we steeds meer oplossingen voor minder milieu- en klimaatbelastende mobiliteit: van de nieuwe generatie brandstoffen tot elektrisch rijden. De introductie van HVO is een mooi voorbeeld: HVO is synthetische diesel, gemaakt van gebruikte plantaardige vetten. In 2020 openen we het eerste van een reeks NXT-waterstoftankstations. Met NXT kunnen klanten hun footprint direct flink terugbrengen. Door het gebruik van HVO wordt de CO2-uitstoot van bestaande dieselvoertuigen direct met 90% teruggebracht. GP Groot neemt de omgeving daarin graag bij de hand.

Preventie wordt de rode draad

''Ook binnen infra en engineering wordt het denk- en voorwerk steeds belangrijker'', vervolgt Wester. ''Klimaatverandering heeft grote impact op onze leefomgeving. Er valt bijvoorbeeld steeds meer regen in kortere tijd. Dat dwingt ons om anders na te denken over de inrichting van de openbare ruimte, zoals een prominentere rol van rioolbeheer. Je kunt niet wachten tot het misgaat. We laten bouwondernemingen en woningbouwverenigingen zien hoe ze circulair kunnen slopen en bouwen. En we helpen gemeentes door preventief en klimaatbestendig te ontwerpen. Van circulaire economie tot schone energie, samen maken we de cirkel rond. "

Bezoek voor meer informatie: gpgroot.nl en circulairinbedrijf.nl

Afbeelding