Het team van installatiebedrijf Piet Bruijn.
Het team van installatiebedrijf Piet Bruijn. Foto: Aangeleverd

P. Bruijn Installatiebedrijf: 'Elk stapje van verduurzaming is er één'

HEERHUGOWAARD - Wie zijn huis duurzaam en toekomstbestendig wil maken, heeft in P. Bruijn Installatiebedrijf de ideale partner. Het installatiebedrijf aan de Flemingstraat 37 in Heerhugowaard biedt tal van energie- en kostenbesparende oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen, pv-panelen, zonneboilers maar ook aan kleinere maatregelen als bijvoorbeeld het waterzijdig inregelen van cv-systemen. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft het verduurzamen van de woning echt niet altijd veel geld te kosten en elke investering die gedaan wordt levert gegarandeerd rendement op.

Piet Bruijn over diverse vormen van energiebesparing

Installatiebedrijf P. Bruijn loopt al jaren voorop waar het gaat om verduurzaming van de energievoorziening en biedt hiertoe diverse mogelijkheden voor zowel de particuliere als industriële sector. Piet: "Met een warmtepomp bijvoorbeeld kan je huis van het aardgas af en verlaag je je energieverbruik en CO2-uitstoot. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee." Een warmtepomp verwarmt het huis en zorgt voor warm water. De werking is vergelijkbaar met een koelkast: die koelt af doordat er warme lucht uitgehaald wordt en buiten de koelkast weer wordt afgegeven. Een warmtepomp haalt doorgaans energie uit lucht of bodem en geeft dit binnen in huis weer af. Piet: "Afhankelijk van de situatie en mogelijkheden van de woning kijken we welke soort warmtepomp het meest geschikt is; dit is maatwerk. Een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning heeft een lage warmtevraag; ook wordt er vaak vloerverwarming in geïnstalleerd, zodat de ruimtes efficiënt kunnen worden verwarmd en gekoeld. Maar ook bij bestaande woningen kunnen warmtepompen zeer interessant zijn, zeker als een aantal energiebesparende maatregelen - goede isolatie en een laagtemperatuursysteem zoals bijvoorbeeld vloerverwarming - wordt toegepast. Voor bestaande woningen, waarbij het isoleren en/of het aanbrengen van een laagtemperatuursysteem een te grote opgave blijkt (financieel/bouwkundig), is de hybride warmtepomp een mooie uitkomst."

Particulieren maar ook bedrijven kunnen op die manier veel geld besparen; zo plaatste Piet Bruijn al grote warmtepompinstallaties bij onder meer de locatie Abel Tasman van Esdégé-Reigersdaal en werd een ingenieus warmteterugwinsysteem ontwikkeld voor de azijnfabriek van Burg Group in Heerhugowaard.

Waterzijdig inregelen

Een ander milieuvriendelijk alternatief voor aardgas is een zonneboiler: een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water op te warmen. Dat water wordt via een leidingsysteem naar een voorraadvat geleid. 's Winters springt de cv-ketel bij, omdat het water anders niet warm genoeg wordt. Ook is er de warmteterugwin-douchegoot, die relatief schoon en warm douchewater opvangt, opnieuw verwarmt en gefilterd terugbrengt. Piet: "Het is een kleine winst, maar het telt allemaal mee. Elk stapje in het verduurzamen van je huis is er één." Nog zo'n slimme methode is het waterzijdig inregelen van de cv-installatie, een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat het warme water op een evenwichtige manier over de radiatoren verdeeld wordt. Zo komt de warmte op de juiste plek terecht waardoor het systeem al snel twintig procent efficiënter draait. Piet: "Het goed op elkaar afstemmen van de verschillende warmte-units - of dit nu een warmtepomp, zonnepanelen of een cv is - levert al een hoop rendement op. De andere kant van het verhaal is ook waar: als systemen niet professioneel worden ingeregeld is van besparing vaak geen sprake meer. Terwijl er wel veel flink is geïnvesteerd. Dat is natuurlijk zonde". Investeren in bijvoorbeeld een warmtepomp, pv-panelen of zonneboilers levert direct een grote besparing. Maar ook kleine investeringen, zoals waterzijdig inregelen, zijn maken al verschil. Piet Bruijn adviseert zijn klanten dan ook graag bij wat het beste past bij hun wensen, budget en interesses.

Kijk op pietbruijn.nl of bel voor vrijblijvend advies 072-5760730.