Het aantal mogelijkheden om zelf iets te doen aan klimaatverbetering groeit
Het aantal mogelijkheden om zelf iets te doen aan klimaatverbetering groeit (Foto: aangeleverd)

Een energiestrategie voor Noord-Holland: wat heb ik eraan?

REGIO - Zo'n tien procent van de verbruikte energie in Nederland komt voort uit een hernieuwbare bron zoals zon of wind. Dat is te weinig om te voldoen aan de toenemende energievraag en klimaatdoelstellingen. Tot 2030 - en alvast met een schuin oog kijkend naar 2050 – heeft Nederland een aantal doelstellingen die moeten zorgen voor de opwekking van meer hernieuwbare energie en minder CO2-uitstoot. Om de uitvoering daarvan zo soepel mogelijk te laten verlopen, maken 30 regio's in Nederland een Regionale Energie Strategie (RES). Wat is een RES en wat heb je als bewoner hieraan? ''Het aantal mogelijkheden om zelf iets te doen aan klimaatverbetering groeit'', stelt Minella Haazelager, projectmedewerker duurzame energie bij Natuur en Milieufederatie Noord-Holland.

Het aantal mogelijkheden om zelf iets te doen aan klimaatverandering groeit

''Uit veel onderzoeken blijkt dat steeds meer mensen het belangrijk vinden dat we maatregelen nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Het plaatsen van windmolens of zonnevelden is echter een ingrijpende en lastige opgave. Het is belangrijk om daarbij rekening te houden met draagvlak, netcapaciteit en de impact op natuur en landschap. Daarvoor is de RES'', legt Haazelager uit. Met de RES maken regio's zelf de keuzes voor waar en hoeveel kan worden opgewekt met windmolens en zonneweides. Kijk voor informatie over de Noord-Hollandse RES regio's op energieregionhn.nl of energieregionhz.nl.

Iedereen kan meedoen

Een klein stapje terug, want hoe zit het nou precies? De RES komt voort uit het Klimaatakkoord. Het klimaatakkoord werd op 28 juni 2019 - naar aanleiding van de afspraken klimaatverdrag Parijs - gepresenteerd en er werd direct begonnen met de uitvoering. Het lijkt dus van bovenaf gecoördineerd, maar het maken van een RES is juist een initiatief om lokale samenwerking te bevorderen. Samen werken aan de energietransitie, dat is de insteek van de RES. Iedereen heeft daar - om verschillende redenen - belang bij.

Krachten bundelen

Ook hebben bijvoorbeeld de Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland en de koepel van Noord-Hollandse energiecoöperaties (VEINH) de handen ineengeslagen en werken samen als 'de participatiecoalitie' aan de RES. Zij geven invulling aan 50% eigendom in de lokale omgeving en maken zich hard voor participatieprocessen met aandacht voor natuur en landschap. Dit wordt gedaan door onder andere goede energievoorbeelden uit regio zichtbaar te maken en onder de aandacht te brengen. Maar ook door het bieden van ondersteuning en advies aan lokale initiatieven die aan de slag willen met duurzame energie, besparing of duurzame warmte. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij een divers netwerk van lokale natuur- en milieuorganisaties en energie-initiatieven en coöperaties, zie hiervoor participatiecoalitie-nh.nl.

Zelf uw woning verduurzamen? Veel organisaties bieden hulp

Zelf iets doen

''Het aantal mogelijkheden om zelf iets te doen aan klimaatverbetering groeit. U kunt bijvoorbeeld lid worden van een energiecoöperatie die zelf groene energie opwekt, inkoopt of het werk van een natuur- en milieuorganisatie steunen. Wilt u zelf uw woning verduurzamen? Veel organisaties kunnen u hierbij helpen, bijvoorbeeld het Duurzaam Bouwloket. Wilt u zelf een energie-initiatief starten, maar heeft u iets nodig waardoor u dit (beter) kunt realiseren? De participatiecoalitie Noord-Holland verzamelt deze hulpvragen en neemt deze input mee in hun advies over de uitvoering van de Regionale Energiestrategie'', besluit Haazelager, die iedereen motiveert om initiatief te nemen. De mogelijkheden zijn te over.

Kijk voor meer informatie op www.mnh.nl/project/res. De gemeente organiseert bijeenkomsten over de RES waar u ook naar toe kunt gaan.

Het plaatsen van windmolens (foto rechts) of zonnevelden is een ingrijpende en lastige opgave
Afbeelding
Afbeelding