Eric: ''Uiteindelijk hebben we met behulp van diverse subsidiepotjes de boel volledig geïsoleerd en verduurzaamd''
Eric: ''Uiteindelijk hebben we met behulp van diverse subsidiepotjes de boel volledig geïsoleerd en verduurzaamd'' (Foto: aangeleverd)

Van 'zoekende' burger naar ervaringsdeskundige door verduurzamen woning

REGIO – ''Mensen zien geregeld door de bomen het bos niet meer'', weet ervaringsdeskundige Eric Bibo die inmiddels werkzaam is bij Duurzaam Bouwloket. Duurzaam Bouwloket is hét gemeentelijk energieloket voor particuliere woningeigenaren op het gebied van energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij wonen. Eric heeft, voordat hij ging werken bij Duurzaam Bouwloket, zijn woning in Heerhugowaard volledig energieneutraal gemaakt door zelf op onderzoek uit te gaan. We kunnen gerust stellen dat Eric een expert is op het gebied van verduurzaming en nu volledig op zijn plek is bij zijn huidige werkgever.

Door alle maatregelen is nu sprake van een NOM woning: nul-op-de-meter woning

''Hoe kwam ik op het idee om mijn woning te verduurzamen? Ik werkte voorheen bij een zonnepanelenbedrijf en mijn vriendin Noortje was werkzaam bij een energieleverancier. Wat voor ons de doorslag gaf, is het idee dat we na de renovatie een comfortabele, energiezuinige woning zouden hebben die ook nog eens in waarde zou stijgen. Na enig onderzoek nam ik voor advies contact op met Duurzaam Bouwloket.'' En of dat niet mooi genoeg is: inmiddels werkt Eric zelf bij Duurzaam Bouwloket.

1962

Terug naar het proces van Eric, die samen met zijn vriendin in 2015 uitzocht hoe hij zijn huis kon verduurzamen: ''Het huis dat we kochten stamt uit 1962. Je kunt je voorstellen dat daar van alles aan mankeerde. Geen of slechte isolatie, enkel glas en noem het maar op. Toen moesten we een keuze maken: wat gaan we doen? Ik wist toen al dat Nederland – in het kader van de energietransitie - in de toekomst aardgasvrij zou stimuleren. Uiteindelijk hebben we met behulp van diverse subsidiepotjes de boel volledig geïsoleerd en verduurzaamd. Denk aan spouwmuur, dak- en vloerisolatie, het vervangen van glas, plaatsen van zonnepanelen en een warmtepompsysteem.''

NOM

Door alle duurzame maatregelen is nu sprake van een zogeheten NOM woning: een nul-op-de-meter woning is een woning waarin net zoveel energie wordt opgewekt (door zon, wind of warmtepompen) als verbruikt, gemiddeld genomen over een jaar.

Stap-voor-stap

Het gehele proces van subsidies, kosten en andere zaken uitzoeken met betrekking tot verduurzamen van een woning is niet eenvoudig. Eric weet er alles van. Duurzaamheid kan geld besparen, maar waar moet je dan beginnen? ''Het proces lijkt ingewikkeld, maar wij kunnen particuliere woningeigenaren exact de juiste informatie en begeleiding bieden om stap voor stap te verduurzamen. Precies daarvoor wordt het Duurzaam Bouwloket (door 115 gemeenten) ingeschakeld, aldus Eric, die het laatste nogmaals met klem benadrukt. ''We zijn er voor de particuliere woningeigenaren die hulp nodig hebben bij het verduurzamen. Bel en we gaan samen kijken waar je het beste op kunt beginnen.''

Gratis advies

Wil je meer informatie energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij wonen? Duurzaam Bouwloket helpt je met gratis en onafhankelijk advies. Kijk voor meer informatie op www.duurzaambouwloket.nl of neem contact op met een adviseur door te bellen (072 - 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl).

Subsidie beschikbaar

Subsidies zijn beschikbaar voor duurzame maatregelen. Check nu wat je kunt doen.

Meer weten over landelijke, provinciale en lokale subsidie? Ga naar de website duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck