Links voor Jetty en daarnaast Robert en Willy, met de andere koorleden. Dirigent Peter (geheel rechts) begeleidt ze op de accordeon.
Links voor Jetty en daarnaast Robert en Willy, met de andere koorleden. Dirigent Peter (geheel rechts) begeleidt ze op de accordeon. (Foto: Rowin van Diest)

Sopraan Jetty zingt als de beste

HAARLEM - In het gebouw van Stichting Philadelphia in het Haarlemse Schalkwijk kent iedereen Jetty Lustig. Want als men daar de naam van Jetty noemt, zeggen ze: "Dat is die bekende zangeres." Jetty heeft die bijnaam te danken aan het feit dat zij nu eenmaal mooi kan zingen. In het koor van Philadelphia dat wekelijks op een avond oefent is zij de onbetwiste sopraan.

Koor van Philadelphia oefent wekelijks aan de Duitslandlaan

''Dat ik sopraan ben in het koor, komt omdat onze dirigent Peter dit tegen mij zei. 'Jij zingt zo mooi, dus ben jij onze sopraan', gaf Peter aan. Sindsdien ga ik door het leven als dé sopraan van het koor van Philadelphia hier in Schalkwijk", glimlacht Jetty.

Op maandagavond oefent de Haarlemse met het koor op de prachtige locatie van Philadelphia aan de Duitslandlaan. Het liedjesboek komt tevoorschijn. Bekende liedjes van Frans Bauer, Marco Borsato en Wim Sonneveld komen voorbij. Dirigent Peter begeleidt de koorleden op zijn keyboards en iedereen zingt uit volle borst mee. Jetty: "Als je het geluid van de keyboards hoort in verbinding met de stemmen van ons, dan is het een kippenvelmoment. 'Wow, dat klinkt mooi', zeggen mensen als zij een keer komen luisteren. Wij als koorleden zijn er trots op."

Ik let vaak op de anderen, als wij met het koor zingen'

Jetty zingt pas twee jaar in het koor. Ze valt niet alleen door haar stem op, ze valt echter ook op omdat zij meestal de gangmaker is. ,,Als wij met het koor zingen, let ik vaak op de anderen. Als er dan meer 'schwung' moet komen, meer pit, dan neem ik die rol op mij. Dan zet ik de polonaise in en binnen 'no time' volgt iedereen mij. We zingen dan op eens krachtiger. Dat is heel leuk hoor."

'Van zingen word ik heel blij'

Ze vervolgt: "Weet je, van zingen word ik heel blij. Als ik zing, lach ik ook. Er wordt vaak gezegd dat zingen zo gezond is. Ik kan dat zeker beamen. Want als ik droevig ben en vervolgens zing, verdwijnen de tranen en komt de lach op mijn gezicht."

Jetty woont sinds 2014 in het appartementencomplex de Vlieger, waarvan de eerste en tweede etage onder Philadelphia vallen. Daarvóór heeft zij op heel wat plaatsen in Nederland en zelfs het buitenland gewoond. "Toen mijn man Ben nog leefde, heb ik met hem onder meer in Wenen in Oostenrijk gewoond. Maar nadat hij kwam te overlijden, ben ik via via bij Philadelphia terechtgekomen. Het bevalt mij hier goed hoor, want we kunnen het onderling goed met elkaar vinden."

'We kunnen het onderling goed met elkaar vinden'

Op dezelfde verdieping van de Vlieger wonen Willy en Robert. Ook zij maken deel uit van het koor. Net als Jetty zingt het duo graag. "We houden graag van zingen. Want van zingen worden we blij. Maar net zo goed zingen als Jetty, dat is er niet bij hoor. Maar dat vinden wij ook niet erg. Zingen blijft gewoon ontzettend leuk."