Vuurwerkafval is alleen vies, maar ook schadelijk voor het milieu, planten en dieren.
Vuurwerkafval is alleen vies, maar ook schadelijk voor het milieu, planten en dieren. (Foto: pixabay)

Eerst knallen en dan opruimen

REGIO - Wie op 1 januari de straat opgaat, zal het niet ontgaan: de grote hoeveel vuurwerkresten. Niet alleen een vies gezicht, maar ook gevaarlijk en vooral heel schadelijk voor het milieu, planten en dieren.

Vuurwerkresten bevatten plastics en giftige metalen zoals koper, barium en antimoon en als deze in de grond terecht komen, richten ze veel schade aan. Uiteindelijk komen ze in het grondwater terecht met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn niet ontbrande vuurwerkresten gevaarlijk voor kinderen en huisdieren. Reden voor de gemeente Langedijk om samen met Heerhugowaard, Koggenland en Opmeer en Schoner Noord-Holland campagne te voeren: #Knalweg. Ik ruim mijn vuurwerk op.

Voor Langedijk is duurzaamheid en circulaire economie, waaronder ook het beheersen van zwerfafval, een belangrijke pijler onder hun beleid. Samen met de drie andere gemeenten en Schoner Noord-Holland die zich inzet voor een provincie zonder zwerfafval, is gekozen voor een strategie van bewustwording in combinatie met activatie. 17% van de inwoners koopt vuurwerk, dus het gaat om heel veel kopers.

Wethouder Nils Langedijk: "Vuurwerkafval dat op straat blijft liggen is een groot probleem, ook in Langedijk. Het geeft een slordige aanblik en het afval is schadelijk voor het milieu. Daarom is het zo belangrijk ervoor te zorgen het aantal vuurwerkresten te beperken. Ik ben blij met deze campagne en met de samenwerking met de andere gemeenten. Samen kunnen we meer bereiken op weg naar minder schade door vuurwerkresten."

De tips om vuurwerk goed op te ruimen staan op www.knalweg.nl.